ART CONTEMPORANI
Cultura 12/10/2020

El ninot de Felip VI que es va exposar a la fira Arco crema al Berguedà

L'obra es va concebre perquè fos cremada com les Falles, que es desfan del que és vell i corrupte

Sílvia Marimon Molas
2 min
El ninot de Felip VI, que es va exposar a la fira d'Arco, crema a Berga

BarcelonaQuan el febrer de l'any passat Santiago Sierra i Eugenio Merino van exposar una falla de cera del rei Felip VI de 4,4 metres d’alçada a l’estand de la galeria milanesa Prometeo Gallery, d’Ida Pisani, a la fira Arco de Madrid, van posar una condició: el col·leccionista que la comprés l’havia de cremar per contracte abans d’un any i només podia conservar-ne el cap i els documents de la crema. I així ha sigut: avui, Dia de la Hispanitat, la figura escultòrica del rei Felip VI ha cremat a l'espai d'art contemporani Konvent de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà).

Els seus creadors l'havien posat a la venda per 200.000 euros però no van trobar comprador i han culminat el projecte ells mateixos. La crema l'han fet acompanyats dels mestres fallers valencians que van assessorar els artistes i d'una dotació dels Bombers.

Només ha sobreviscut la calavera

El ninot ha cremat fàcilment perquè estava fet de cera, resines, fusta, tela i cabell natural, i només una calavera ignífuga ha sobreviscut a les flames. Segons el comunicat que ha enviat l'estudi de Santiago Sierra, l'obra s'havia de cremar com ho ha fet, a l'estil de les Falles de la cultura popular. "Es tracta de desfer-se d'allò vell i corrupte per deixar pas a allò nou". El projecte dels dos artistes aspira, segons el comunicat, a "convertir-se en un document històric de la seva època que expressa els somnis i els desitjos de gran part de la població de desfer-se d'una institució caduca".

Felip VI tenia el grau extrem de realisme de les escultures d’Eugenio Merino, i fins i tot anava perfumat amb la colònia que fa servir el monarca (Dark Blue, d’Hugo Boss). Santiago Sierra i Eugenio Merino són dos artistes que acostumen a posar el dit a la nafra. Sierra va viure la censura d'Arco el 2018 amb la seva obra Presos polítics a l’Espanya contemporània. Merino també ha generat polèmica a la fira diverses vegades, com quan en l’edició del 2012 va rebre una querella de la Fundación Francisco Franco arran de la peça del dictador dins una nevera de refrescos que havia exposat a la galeria barcelonina ADN.

stats