Cultura 10/06/2021

Un festival per recordar que "una cultura sense ball és horrible"

La Sra. Tomasa inaugurarà el Mas i Mas Festival, que desplegarà una programació musical amb 165 actuacions

4 min
El grup La Sra Tomasa inaugurarà el Mas i Mas Festival 2020

Barcelona165 actuacions entre el 29 de juliol i el 31 d'agost al club Jamboree, a Los Tarantos, al Moog, al Teatre Coliseum i a la plaça Reial de Barcelona. Així es desplega la programació de la 18a edició del Mas i Mas Festival. "Tornem a obrir les sales i a fer el festival", ha dit aquest dijous la codirectora del festival, Elisenda Bassas, en roda de premsa en un dels locals del grup Mas i Mas a la plaça Reial. Jazz, soul i flamenc segueixen sent els eixos principals d'un cartell amb molta presència local però també amb artistes internacionals prou rellevants, com el guitarrista italià Francesco Zampini, la cantant nord-americana Gisele Jackson, el vocalista neerlandès Steffen Morrison, el trompetista suec Anders Bergcrantz i el saxofonista polonès Sylwester Ostrowski, a més del llegendari baixista texà Gary Willis, resident a Barcelona des de fa anys i que al festival posarà en joc 9rOuP, un quartet de “fusió energètica de terra cremada” amb Llibert Fortuny, Daniel Szebény i Gergo Borlai.

El Mas i Mas s'inaugurarà el 29 de juliol amb el concert de La Sra. Tomasa & El Colectivo al Teatre Coliseum, on l'endemà Steffen Morrison presentarà el retrosoul del disc Soul revolution. El mateix escenari acollirà el 29 d'agost una doble actuació especial amb la col·laboració del Taller de Músics: d'una banda, l'estrena del projecte Caminos, del guitarrista Chicuelo amb la bailaora Karen Lugo, el violoncel·lista Martín Meléndez i el bateria David Gómez, i de l'altra, el concert de Chano Domínguez amb alumnes del Taller de Músics, fruit d'una residència artística el propòsit de la qual és impulsar la carrera de joves talents.

El Jamboree serà un any més l'epicentre del festival, amb una programació pràcticament diària que començarà amb Las de Barcelona, un supergrup amb representants de les noves generacions jazzístiques del país, com ara Eva Fernández, Magalí Datzira i Lucía Fumero. Pel club de la plaça Reial hi passaran Ronald Baker, Ignasi Terraza, Marian Barahona i Jesús Prieto Pitti, entre d'altres. Una de les novetats del Jamboree serà el cicle Keep It Reial, dedicat a les anomenades músiques urbanes i a artistes emergents o fora del radar de les programacions més convencionals, com ara Juicy Bae, Mr. Truth, Marga Mbande i Kyne. A l'escenari de la plaça Reial, que funcionarà de dimarts a diumenge a les 18.30 h, hi haurà concerts d'habituals del Jamboree com Perico Sambeat, Clarence Bekker (el músic que va protagonitzar el primer concert postconfinament en una sala l'any passat), Kween Cortés i Arecio Smith, entre d'altres.

Los Tarantos també estrena cicle, Late Flamenco, per programar-hi joves talents com les cantaoras Laura Merchal i Ana Brenes i el guitarrista Rafael Fernández. A més, hi cantarà Anna Colom, una de les acompanyants imprescindibles de Rosalía. També hi haurà sessions de tablao; de moment, una al dia, quan en èpoques amb molt turisme n'havien arribat a fer sis diàries. I els dissabtes s'estrenarà Latineo, una programació amb ritmes llatinoamericans.

Per tirar endavant aquesta edició, el grup Mas i Mas treballa amb un pressupost aproximat de 350.000 euros. "Ajudes de les administracions? Ni idea. La Generalitat les dona després del festival, i l'Ajuntament tampoc ens n'ha donat. Arrenquem sense cap subvenció –ha dit el director del festival, Joan Mas–. Demano que les institucions ajudin un sector que s'està morint". Mas no ha pogut estar-se de tirar de sarcasme per descriure la situació de les sales de concerts: "Gràcies als crèdits ICO i al Banc Sabadell... i a l'Estat, que ens ha deixat endeutar-nos". Amb el mateix to ha descrit l'ajuda de l'Ajuntament de Barcelona per als 25 concerts a l'aire lliure a la plaça Reial: "He demanat diners a l'Ajuntament per poder pagar millor els músics. Ens deixa la tarima i les cadires. Jo no volia ni la tarima ni les cadires, perquè ja en tinc". I ampliant la perspectiva ha afegit: "Tenim uns polítics que l'únic que saben fer és posar traves. Així que gràcies per deixar-nos treballar. Gràcies per deixar-nos endeutar". També ha recordat que "una cultura sense ball és horrible" i que "s'està criminalitzant el ball", però no ha volgut acabar la roda de premsa sense augurar "un futur molt bo per a l'empresa", perquè la gent té moltes ganes de ballar i perquè "els anys 20 d'aquest segle seran imparables". Joan Mas sí que ha volgut agrair el suport de patrocinadors com Estrella Damm i Coca-Cola: "Sense ells no es podria fer el festival".

Aforaments al 70%

Ara com ara la previsió del festival és fer concerts amb el públic assegut i l'aforament al 70%, o al màxim que puguin encabir les sales garantint la distància entre persones, però no descarta poder arribar al 100% a finals de juliol, si així ho permetessin les autoritats sanitàries. De moment al Teatre Coliseum es posen a la venda 1.000 entrades per concert, el 70% del total. El Jamboree, que té una capacitat per a 200 espectadors drets, només en podrà acollir 70 d'asseguts. Los Tarantos, també amb capacitat per a 200, tindrà un límit de 90. A l'escenari a l'aire lliure de la plaça Reial hi podrà haver 80 persones. Pel que fa al Moog, que justament arriba al 25è aniversari, Elisenda Bassas espera que a l'agost "pugui obrir com a discoteca, i si no pot ser es posposarà la programació". De moment el Moog manté un cartell amb DJs com Dave Tarrida, Angel Molina, DJ Kosmos i DJ Hell, a més del resident del club del Raval.

stats