Cultura 18/05/2021

El Festival de Peralada 2021 serà més concentrat, amb només tretze cites

Les tres setmanes de concerts inclouen veus com Sondra Radvanovsky, Lise Davidsen, Jonas Kaufmann i Javier Camarena

3 min
L'espectacle del Ballet Béjart de Lausanne

BarcelonaDesprés de "l'any més dur que ens podíem imaginar", el director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha assegurat aquest dimarts que ja es comença a veure "el principi del final del túnel". I això vol dir que hi haurà festival a l'estiu, tot i que serà més condensat que mai, amb només dotze espectacles al llarg de les tres setmanes que van del 16 de juliol a l'1 d'agost, lluny dels vint-i-cinc espectacles que solen omplir l'estiu empordanès. Malgrat això, hi haurà tots els gèneres que el fan singular tot i que significa moure desenes d'artistes en plenes restriccions: tres funcions de dansa, recitals amb veus líriques de primera, tres òperes i els concerts de Rufus Wainwright i Sílvia Pérez Cruz acompanyada pel ballarí Andrés Corchero. "Serà un festival intens, un festival boutique molt còmode i segur. Amb l'única pretensió que el xou ha de continuar, amb el compromís amb el territori i la vocació d'explicar al món el patrimoni que hem de donar a conèixer", ha dit Aguilà, que ha assenyalat que la família Suqué Mateu ha volgut mantenir la cita tot i que encara sigui un any de pandèmia. L'edició estarà dedicada a Arturo Suqué i Puig, que va morir a l'abril.

Serà també un festival redimensionat: en nombre concerts i dates, però també en format. De 1.700 localitats es passarà a 1.000 cadires, de les quals se'n faran servir un 70% (per tant, 700 espectadors, i no es muntaran ni les grades ni les llotges habituals). El pressupost també ha passat de 4,6 milions a 2,7 milions d'euros, mentre que els preus de les entrades es mantindrà (estaran a la venda el dimecres 26 de maig). El format de festival és exclusiu d'aquest any, ha assegurat Aguilà, per complir els controls covid i escurçar els temps de treball. "Som vaixell insígnia i hem de tenir molt control de mobilitat. Ja hi haurà ocasions perquè els jardins tornin a acollir els centenars de persones que acollien, hem d'anar pas a pas i ser responsables", ha dit Aguilà.

Cites de dansa i veus líriques

El festival inaugurarà com és habitual amb dansa, però per primer cop amb un espectacle ja vist a Peralada, el Ballet for life del Béjart Ballet Lausanne (conegut pel titolàs Le Presbytère n'a rien perdu de son charme, ni le jardin de son éclat), una peça energètica amb música de Mozart i Queen i vestuari de Gianni Versace que retia homenatge a tots els que van caure per culpa de la pandèmia de la sida, entre els quals diversos membres de la companyia, com el balalrí Jorge Donn. Peralada va demanar a la companyia de recuperar aquest títol dues nits perquè és "un cant a la vida, d'alegria extrema, malgrat el que hem viscut", diu Aguilà, fent el paral·lelisme amb l'actualitat. Les altres companyies de dansa que visitaran Peralada seran el Ballet de Barcelona en un espai nou, al mirador del Castell, amb Perspectives, una producció específica per al festival que aborda el feminisme i la diversitat de gènere, i la gala de dansa Ballet under the stars, que homenatjarà les heroïnes de la dansa amb les ballarines Lucía Lacarra, Dores André, Ada González, Iratxe Ansa i Maria Khoreva (que rebrà al festival el premi de la primera edició del Carmen Mateu Young Artist European Award).

Lise Davidsen serà a Peralada

L'eix troncal, que és l'òpera i la lírica, aportarà alguns dels hits. Comptarà amb tres grans recitals de veus líriques: el cantant jove francès Benjamin Bernheim, l'esperadíssima soprano wagneriana Lise Davidsen –que farà una escapada del festival de Bayreuth– i el tenor Javier Camarena, que tancarà el festival. També hi haurà el concert de William Christie, al capdavant del conjunt instrumental i vocal Les Arts Florissants, amb la cantata pastoral de Händel Aminta e Fillide.

Pel que fa a les òperes d'aquest any, el plat fort serà la cèlebre Tosca de Puccini en versió concert de la mà del Teatro Real, i que compta amb un repartiment estrellat: Sondra Radvanovsky, Jonas Kaufmann i Carlos Álvarez. També l'òpera escenificada de Händel Orlando (HWV 31), que dirigirà Rafael R. Villalobos i musicalment Dani Espasa amb el conjunt barroc Vespres d’Arnadí, i amb les veus de Xavier Sabata i Sabina Puértolas, entre d'altres. Per acabar, hi haurà una òpera dirigida per Albert Estany, que es titula Opera followers i vol enganxar els joves a l'òpera amb les veus d'Olga Syniakova i Manuel Fuentes i la presentació d'un youtuber.

El Campus de Peralada, un programa pedagògic al qual han participat 1.500 alumnes, també se celebrarà per cinquè any. El director del Festival de Peralada ha recordat que van acollir l'últim concert de Franco Battiato, que ha mort aquest dimarts. La imatge del cartell de la 35a edició és obra de Jordi Bernadó i s'hi veu un pelicà a punt de sortir a escena per una escletxa de llum.

stats