Arts escèniques
Cultura 03/09/2021

Plantes, senglars i els artistes més inquiets, pugin a l'escenari

Els 22 espectacles de la nova edició del festival TNT aborden qüestions socials i exploren nous formats

3 min
Quim Bigas en una imatge d'arxiu de 'La llista¡

BarcelonaEls creadors més trencadors de les arts escèniques del país analitzen l'actualitat críticament des de les perspectives i els llenguatges més diversos: la companyia Urati Laboratori ha creat una experiència immersiva titulada No hay tierra más allà, que està entre un videojoc i un diorama, perquè el públic reflexioni sobre la migració. A Nublo, María Jiménez i Edurne Rubio denuncien des de l'escenari que l'home hagi donat l'esquena a la natura i que s'hagi adonat que n'està desconnectat arran d'una pandèmia i d'imatges com les de senglars caminant tranquil·lament per uns carrers de Barcelona. I a Aquellas que no deben morir, el Col·lectiu Las Huecas critica el negoci de la mort amb professionals del sector i activistes. Tots aquests espectacles estan entre els 22 que es podran veure a Terrassa del 30 de setembre al 3 d'octubre dins la nova edició del festival Terrassa Noves Tendències (TNT). La meitat d'aquests treballs seran estrenes i per això la directora, Marion Betriu, assegura que serà una edició "amb risc". "Aquest any el festival floreix, però ho fa com ho farien els fongs: descomponent la matèria orgànica, convertint allò podrit en fertilitzant per a altres espècies, allò que ja no ens serveix en vida", explica Betriu.

En la línia de més actualitat del TNT també hi ha Hacer noche, de Bárbara Bañuelos i Carles A. Gasulla: l'espectacle consisteix en una conversa entre ells dos. Ell és llicenciat en filologia alemanya i parla cinc idiomes, però treballa com a vigilant en un pàrquing. L'objectiu d'ella és qüestionar la diagnosi de salut mental que l'ha portat a aquesta situació. "És un exercici d'escolta", diu l'artista, sobre qüestions com la precarietat dins la "bogeria contemporània". I en el muntatge Una imagen terrestre, el col·lectiu andalús Vértebro –format per Ángela López, Juan Diego Calzada i Nazario Díaz– reflexiona sobre la superpoblació i si el dret a la vida humana és superior al dret a la vida.

Imatge d'arxiu de 'Vivir en un videoclip'.
Una imatge de 'Neti Neti', d'Amalia Fernández.

En paral·lel a les problemàtiques socials, alguns artistes que seran al TNT experimenten amb els formats artístics. El Conde de Torrefiel presentarà Se respira en el jardín como en un bosque, un espectacle interpretat per un actor per a un sol espectador. L'espectacle sorgeix després que Tanya Beyeler i Pablo Gispert (El Conde de Torrefiel) haguessin de canviar de plans durant la pandèmia i decidissin no desenvolupar peces online. Aurora Bauzà i Pere Jou seguiran explorant les possibilitats de fer música des de la interacció de la veu, el cos i l'espai a We are (T)here. La veu i el moviment també són els elements amb els quals treballa Amalia Fernández a Neti Neti, i Laia Estruch, que es mou entre les arts escèniques i les visuals, repassarà la seva trajectòria a Mix.

Nits de música i 'La llista' de Quim Bigas

Al TNT també hi ha lloc per a propostes més festives: cadascuna de les tres nits del festival acabarà amb un concert. Com el de la cantant de Guissona Glòria Ribera, que reinventa el cuplet en clau contemporània i feminista a Parné; el dels andalusos Los Voluble amb el terrassenc el Juanjo Fernández (àlies Gnomalab), i el de la gallega Mercedes Peón, que presentarà Osmose. I la clausura del festival, al pati de l'Ajuntament de Terrassa, serà La llista, de Quim Bigas, un treball intel·ligent, íntim i emotiu que s'ha convertit en un dels més exitosos dels últims anys.

stats