Cinema
Cultura 22/10/2021

Els festivals de cinema desperten del malson pandèmic

Tornen les projeccions presencials i l'habitual saturació d'oferta de la tardor

3 min
Fotograma de 'La rueda de la fortuna y la fantasía' de Ryusuke Hamaguchi

BarcelonaAmb els cinemes oberts i, finalment, sense restriccions d'aforament, els festivals retornen a la presencialitat de forma massiva aquesta tardor. I les més de 60.000 entrades venudes en l'edició del Festival de Sitges que va acabar el 17 d'octubre fan pensar que el públic trobava a faltar els festivals més que les sales comercials de cinema, que tot i el retorn dels blockbusters continuen molt per sota dels nivells d'assistència anteriors a la pandèmia.

Després d'un 2020 d'edicions online, híbrides o directament cancel·lades, aquesta setmana s'han inaugurat els primers festivals catalans que es podran celebrar íntegrament amb el 100% d'aforament des del febrer del 2020: el Som Cinema de Lleida, el Cicle de Cinema Alemany Actual i el Filmets de Badalona, en què justament s'ha presentat aquest divendres una iniciativa de 28 festivals catalans, Acció Cinema, que promou accions, formacions i aliances per impulsar l'audiovisual com a eina transformadora i transmissora de valors de justícia social.

Però amb el públic i els projectes de futur també retornen les velles inèrcies, com l'habitual embús de festivals a la tardor. La concentració massiva de mostres des de mitjans d'octubre fins a finals de novembre és un cas digne d'estudi: durant les pròximes cinc setmanes, a Catalunya hi coincidiran més de vint festivals, gairebé la meitat dels que agrupa la Catalunya Film Festivals. Els festivals en culpen el calendari de resolució d'ajudes públiques, que els empeny a desplaçar-ne la celebració a l'últim trimestre de l'any per poder planificar la mostra sabent els recursos amb què comptaran.

Cartellera alternativa atapeïda

El resultat és un panorama saturat en què les diferents cites es fan la competència; al mateix temps, el públic disposa d'una cartellera alternativa extraordinàriament diversa durant un mes i mig. Un exemple és el Cicle de Cinema Alemany Actual (del 22 d'octubre al 7 de novembre), que inclou el remake del Berlin Alexandarplatz de Fassbinder i un biopic sobre el mític director: Enfant terrible. I l'Asian Film Festival (del 27 d'octubre al 7 de novembre) té un dels plats forts de la temporada: les dues pel·lícules del director asiàtic de l'any, el japonès Ryusuke Hamaguchi, aclamat a l'última Berlinale per La ruleta de la fortuna y la fantasía i a Canes per l'adaptació de Murakami Drive my car.

Després del guaret pandèmic, tornen amb les piles carregades dos dels grans festivals de Barcelona: l'In-Edit (del 28 d'octubre al 7 de novembre), amb un cartell de documentals musicals ple de noms femenins (Tina Turner, Jane Birkin, Lydia Lunch) i músiques urbanes (la inaugural American rapstar i Crestone), i L'Alternativa (del 15 de novembre al 5 de desembre), amb el nou documental del mestre Frederick Wiseman (City Hall), l'estrena a Catalunya de Sis dies corrents de Neus Ballús i Libertad de Clara Roquet i el retorn del guanyador de l'edició del 2019, Jean-Gabriel Periot, que presentarà l'assaig sobre la descomposició de la classe obrera Rétour à Reims.

'City Hall', de Frederick Wiseman.

De festivals amb valors no en faltaran: el Suncine (3 a 11 de novembre) buscarà solucions a les crisis del medi ambient a través del cinema, l'Inclús (22 a 29 de novembre) oferirà pel·lícules al voltant de la diversitat funcional i la Mostra de Cinema Espiritual (15 a 30 de novembre) explorarà el diàleg entre la societat i les diferents confessions religioses. En un altre registre, TerrorMolins (5 a 14 de novembre) pal·liarà la ressaca de Sitges amb repesques del festival (The sadness, The innocents) i l'estrena europea de la quarta entrega de la saga V/H/S.

Mediterrani per partida doble

Tot i l'embús festivaler, sobta que els dos festivals catalans sobre cinema d'àmbit mediterrani es trepitgin les dates: del 4 al 14 novembre se celebraran tant la Mostra Cinebaix de Cinema de la Mediterrània i el Llevant (al Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat) com la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani (a la Filmoteca), que inaugura el premiat documental palestí 200 metres, d'Ameen Nayfeh. Abunden també els festivals especialitzats: el Memorimage de Reus (del 9 al 12 de novembre), en cinema fet amb materials d'arxiu; el Dart (del 25 de novembre al 12 de desembre), en documentals sobre art contemporani i el Torelló Mountain Film Festival (del 12 al 21 de novembre), en cinema de muntanya.

Al voltant de la televisió hi trobem el Serializados (fins al 30 d'octubre) sobre sèries, el Zoom d'Igualada (del 23 al 28 de novembre) sobre ficció televisiva i la mostra Miniput (27 de novembre) sobre nous formats televisius. Qui vulgui curts se'n farà un tip al veterà Filmets de Badalona (del 22 al 31 d'octubre) i també al CurtÀneu (de l'11 al 14 de novembre). I, per completar la festa, el cinema infantil d'El Meu Primer Festival (del 12 al 28 de novembre) –amb una oportunitat d'or per veure la magnífica Wolfwalkers en pantalla gran– i el 20è aniversari del cicle Xcèntric (del 4 al 7 de novembre), tot un esdeveniment cinèfil que inclourà projeccions, una xerrada, un happening i dues performances.

stats