CINEMA
Cultura 08/11/2016

L’embús de festivals de cine al novembre

La dependència del calendari d’ajuts públics concentra la major part de cites cinèfiles en la tardor

Xavi Serra
3 min
L’embús de festivals de cine al novembre

BarcelonaÉs el nus de la Trinitat dels cinèfils. Al mes de novembre, la proliferació de festivals de cinema a Catalunya assoleix un nivell crític que provoca un embús en el calendari. Aquest cap de setmana coincidiran nou mostres o festivals en territori català: la Mostra de Cinema Àrab, el Casa Àsia Film Fest, el Memorimage, el Choreoscope Festival de Cinema i Dansa, el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, el Most Festival, el Festival de Cinema de Terror de Molins de Rei, el CineBaix i El Meu Primer Festival. I no són les úniques cites cinèfiles del novembre: acaba de clausurar-se l’In-Edit, dilluns que ve arrenca l’Alternativa i encara s’està celebrant el FICMA. El novembre acull una quinzena de festivals, una xifra que al desembre cau a dos i al gener marca un zero rodó.

La saturació de festivals a la tardor, especialment durant els mesos d’octubre i novembre, pot respondre a circumstàncies tan diverses com la disponibilitat dels auditoris o el costum, però en la majoria de casos ve determinada pel calendari d’ajudes públiques, que es convoquen a principis d’any i no es resolen fins al maig o al juny en funció de l’administració. Els festivals, doncs, no saben amb quins recursos econòmics comptaran fins a mitjans d’any, així que per qüestions de planificació i tresoreria la majoria acaben desplaçant la celebració a l’últim trimestre, tot evitant coincidir amb les dates de Sitges i amb el pont de la Constitució. Així, en un mes i mig s’acaben celebrant tants esdeveniments com la resta de l’any. L’aposta de Barcelona per un model atomitzat de festivals en lloc de concentrar els recursos en una sola cita es veu qüestionada quan les diferents cites s’acaben fent la competència les unes a les altres. Dit d’una altra manera: hi ha molta diversitat de temàtiques, gèneres i cinematografies, però nul·la diversitat de dates.

Marta Rodríguez, gerent de la coordinadora Catalunya Film Festivals, reclama per als festivals la figura del conveni marc, un acord entre administracions que garantiria els ingressos públics a dos anys vista. “Aportaria estabilitat al festival i li permetria créixer i no estar tan condicionat pel calendari de les ajudes”, afirma. El D’A Festival d’Autor, l’Animac i el DocsBarcelona són alguns dels pocs festivals que assumeixen la incertesa econòmica i se celebren durant la primera meitat de l’any. Però en un context de precarització de la cultura per la crisi i el descens de les aportacions públiques, cada vegada seran menys.

Mostra de Cinema Àrab

No és habitual que una pel·lícula del 1978 inauguri un festival de cinema del 2016, però es tracta d’ Alyam, alyam (1), un clàssic del cinema marroquí que presentarà el seu director, Ahmed el Maanouni, també autor de la mítica Transe. La resta del programa, marcat per l’exili i la immigració, inclou títols com la siriana Un assetjat com jo, de Hala Alabdalla, i la kurda Abans de la nevada, de Hisham Zaman. El Marroc serà aquest any el país convidat de la mostra, que tindrà lloc a la Filmoteca.

Casa Àsia Film Festival

Els Cinemes Girona i el CaixaForum acullen l’extensa i bigarrada programació de l’únic festival de cinema asiàtic de Barcelona. Més de 70 títols de moltes cinematografies obscures (Malàisia, Singapur, el Kazakhstan, etc.), però també algunes de les joies cinèfiles de la temporada: Yourself and yours (2), del coreà Hong Sang-soo; el documental xinès Path of soul, de Zhang Yang, i la comèdia Hunt for the wilder people, del neozelandès Taika Waititi.

Festival de Cine de Terror de Molins de Rei

Amb les mutacions com a leitmotiv, el festival de Molins de Rei celebrarà els 30 anys de La mosca de Cronenberg i projectarà alguns dels films més terrorífics de l’any: The neon demon, de Nicolas Winding Refn, la sensació iraniana After Shadows (3) i La autopsia de Jane Doe, premiada a Sitges.El curt Xmile es projectarà adaptat per a persones amb deficiències visuals i auditives.

El Meu Primer Festival

¿Un dels millors films de l’any pot inaugurar un festival pensat per a nens de 2 a 12 anys? Si és La vida d’en Carbassó (4) sí. Aquesta joia animada en stop motion sobre els nens d’un orfenat és un conte infantil amb una sensibilitat ben capaç d’emocionar els adults. La programació inclou altres títols com El regal de Molly Monster i La gran cursa del formatge, així com tallers, cinefòrums i programes de curtmetratges.

L’Alternativa

Fent honor al seu nom, L’Alternativa obrirà aquesta edició amb una conferència: David Harvey parlarà del repte del turisme, un tema que serà un dels eixos del festival. També hi haurà pel·lícules esperades: la premiada Mimosas, d’Oliver Laxe; el documental Austerlitz, de Sergei Loznitza, sobre el turisme en camps d’extermini nazis; el nou treball de Lluís Galter, La substància ; una retrospectiva de Maurice Pialat, i el film-assaig de Laurie Anderson sobre la mort, Heart of a dog (5).

stats