Arquitetura
Cultura 07/05/2020

Els finalistes dels FAD reivindiquen l'arquitectura austera, col·lectiva i de proximitat

Entre els seleccionats hi ha el bloc d'habitatges prefabricats de Ciutat Vella

i
Antoni Ribas Tur
2 min
79 habitatges públics a Sant Boi, de Mariona Benedito i Martí Sanz i l'Estudio Herreros

BarcelonaEls finalistes de la 62a edició dels Premis FAD d'arquitectura, fets públic aquest dijous coincidint amb l'inici de la Setmana de l'Arquitectura, semblen avançar-se als estralls de la crisi actual i evoquen una arquitectura de crisi, amb edificis que destaquen per una austeritat gairebé vernacular i per com posen en valor el seu entorn. La llista de seleccionats també crida l'atenció per com reivindica l'arquitectura pública i comunitària. Entre els seleccionats hi ha els habitatges fets amb contenidors marítims, impulsats per l'Ajuntament de Barcelona, de David Juárez Latimer-Knowles, Jon Begiristain Mitxelena i Yaiza Terré Alonso; 79 habitatges de protecció oficial a Sant Boi de Llobregat, de Mariona Benedito Ribelles i Martí Sanz Ausàs, en col·laboració amb l'estudi de Juan Herreros, i una residència d'avis de baix consum energètic a Zamora, de Javier de Antón Freile.

"L'autoria es reflecteix en el concepte i l'estratègia, més que en la formalització", diu la presidenta del jurat, l'arquitecta i directora de la Fundació Mies van de Rohe, Anna Ramos. "Vam observar una involucració molt gran per part dels autors en entendre el context i els problemes que s'havien de resoldre, i en donar el màxim d'ells mateixos. Hem vist molta alegria de viure i molta generositat", subratlla.

Molts dels arquitectes seleccionats són joves, i es pot observar com han incorporat i madurat les lliçons de la crisi posterior a l'esclat de la bombolla immobiliària. "Ha passat com va passar amb la sostenibilitat, primer es veu com una emergència i després va calant", explica Ramos. Pel que a la selecció dels polèmics pisos construïts amb contenidors, creu que representen la recerca sobre "el potencial de la construcció i la deconstrucció", i la possibilitat de donar sortida a un solar en desús, i recorda que són "un allotjament temporal".

Pel que fa als finalistes el categoria internacional, quatre dels cinc finalistes són despatxos catalans: Josep Ferrando, per la Universitat Torcuato Di Tella, a Buenos Aires; Barozzi Veiga, pel Museu cantonal de Belles arts de Lausana; Cadaval i Solà Morales pels habitatges La Roma Reurbano, a Ciutat de Mèxic; i Albert Faus per un institut de secundària i edificis auxiliars a Koudougou (Burkina Faso).

En la categoria de Paisatge i Ciutat hi ha la remodelació de la plaça de Mansilla Mayor, a Lleó, i Escenografia d’urgència, al carrer Valls Nous d'Olot, dels arquitectes Eduard Callís Freixas i Guillem Moliner Milhau i de l'artista Quim Domene. Tot i així, crida l'atenció la façana arrugada de l'ampliació d'un habitatge a Cartagena, de Javier Peña Galiano i Lola Jiménez Martínez.

En aquesta edició es van presentar 597 obres, 484 als Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, 42 als Premis FAD Internacionals i 71 als Premis FAD de Pensament i Crítica. A més d'Anna Ramos, el jurat va estar format per Atxu Amann, Cristina Bestratén, Tomás López Amat, David Morros i Marc Aureli Santos. Encara no es pot saber quan es lliuraran els guardons, perquè dependrà del ritme del desconfinament. Podria ser a finals de juliol.

stats