Cultura 12/06/2018

La fiscalia sueca acusa de violació el causant de la crisi del premi Nobel

L'artista francès Jean-Claude Arnault és acusat per 2 casos tot i que el van assenyalar 18 dones

Efe
2 min
Imatge d'arxiu d'una de les cerimònies d'entrega del premi Nobel

CopenhaguenLa fiscalia sueca ha presentat una acusació formal per violació contra l'artista francès Jean-Claude Arnault, protagonista d'un escàndol sexual i de filtracions que han sigut el detonant de la crisi històrica de la institució que atorga el Nobel de literatura, que aquest any s'ha cancel·lat.

L'acusació és per dos casos de violació contra una dona comesos a Estocolm el 2011. "Les proves són sòlides i suficients per a una acusació", afirma la fiscal Christina Voigt. La fiscalia havia tancat al març parts de la investigació preliminar oberta després que al novembre 18 dones denunciessin de manera anònima al principal diari suec un "perfil cultural" molt pròxim a l'Acadèmia, després identificat com a Jean-Claude Arnault. La denúncia apuntava que Arnault, marit de l'acadèmica i poetessa Katarina Frostenson, havia comès abusos sexuals contra diverses dones al seu club literari i en dependències propietat de l'acadèmia.

En esclatar l'escàndol, la institució va tallar la relació amb l'artista i va encarregar una auditoria, que va concloure que Arnault no havia influït en les decisions sobre premis i ajuts, tot i que el suport econòmic rebut de l'Acadèmia per al seu club literari incompleix les regles d'imparcialitat perquè la seva dona n'és copropietària. L'informe va confirmar també que la confidencialitat sobre el guanyador del Nobel va ser violada diverses vegades. El "cas Arnault" va desencadenar un conflicte intern que els últims mesos ha provocat la renúncia de vuit acadèmics, encara que només quatre l'han confirmat per escrit.

Pressionada per la Fundació Nobel, l'Acadèmia Sueca ha impulsat diverses reformes, com un canvi en els estatuts per fer possible la renúncia real dels seus membres i l'elecció de nous, i recórrer a un grup extern d'experts en dret, resolució de conflictes, organització i comunicació.

La decisió més controvertida va ser la d'ajornar el Nobel de literatura, per primera vegada en set dècades, cosa que suposa que el 2019 s'atorgaran dos premis, una mesura justificada per la falta de confiança i el debilitament de la institució.

stats