Cultura 06/04/2011

El Museu Etnològic allotjarà la col·lecció Folch

La Col·lecció Folch, iniciada per l’empresari barceloní Albert Folch als anys 40, és una de les col·leccions d’art etnològic més destacades de l’estat espanyol, i es faran reformes al museu per disposar-la adequadament.

Redacció
2 min

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona i Stella Folch han signat un conveni de col·laboració pel qual el Museu Etnològic de Barcelona albergarà peces de la Col·lecció Folch durant un període de 20 anys. La cessió de les més de 2.000 peces de la col·lecció principal és gratuï̈ta i podrà ser prorrogada per acord exprés de les parts un cop transcorregut aquest temps, segons fonts de l'Institut de Cultura de Barcelona.

En aquest sentit, els tècnics del Museu Etnològic de Barcelona, juntament amb Stella Folch, han iniciat una primera tasca de selecció de les principals peces que s’acabarà de concretar al llarg dels propers mesos. Així mateix, també s’estan duent a terme tasques de catalogació i estudi que determinaran la selecció final que s’exposarà al Museu Etnològic de Barcelona, que es reformarà i ampliarà per poder acollir la col·lecció. El pressupost d’ aquestes obres d’adequació és de 2 milions d’euros i el termini d’execució de les obres és d’1 any i mig. Es preveu, doncs, que la col·lecció Folch es pugui visitar a l’Etnològic a partir de la tardor del 2012.

Jordi Martí, delegat de Cultura de Barcelona ha volgut manifestar la seva satisfacció per la signatura d’aquest conveni: “És molt important perquè és extraordinari poder reunir finalment dues col·leccions etnogràfiques i artístiques afins en un mateix espai. La possibilitat de tenir en dipòsit la col·lecció Folch suposa per al Museu Etnològic de Barcelona un gran revulsiu que el posarà a primera línia dels museus etnològics europeus”. Per Stella Folch, filla del creador de la Col·lecció, “l’acord permet obrir la col·lecció del meu pare al gran públic alhora que s’ajuda a impulsar la tasca del Museu”.

La Col·lecció Folch és una de les col·leccions d’art etnològic més destacades de l’estat espanyol, que va iniciar l’empresari barceloní Albert Folch als anys 40. La passió per viatjar i la curiositat per conèixer cultures llunyanes el va portar als llocs més recòndits del món, on va anar adquirint peces que amb el temps van constituir l’actual col·lecció. En aquest sentit, es recullen peces d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania i és coneguda per ser una de les primeres col·leccions d’aquest tipus de l’estat espanyol.

A finals dels anys 50 neix una estreta relació amb l’escultor Eudald Serra, amb qui van compartir viatges a més de treballar junts en la selecció i recol·lecció d’objectes. A més de ser director de la Fundació Folch, Serra va ser col·laborador habitual del Museu Etnològic de Barcelona. Així doncs, sempre hi ha hagut una estreta relació entre ambdues parts i han compartit no només afinitats i interessos en la divulgació de l’etnologia sinó que, en el seu moment, van fer diverses expedicions conjuntament i, més recentment, han col·laborat en algunes exposicions. El Museu Etnològic custodia uns objectes que històricament formen part o van ser adquirits conjuntament i que, per tant, constitueixen un mateix corpus temàtic des d’una perspectiva científica i antropològica.

stats