Memòria
Cultura 01/03/2021

Arcadi Oliveres cedeix el seu fons documental a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Les 26 capses contenen documentació de diverses entitats pioneres en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social

2 min
Arcadi Oliveres: “Són els meus últims dies però són feliços”

BarcelonaL'economista i activista Arcadi Oliveres (Barcelona, 1945) ha cedit el seu fons documental personal a l'Arxiu Nacional de Catalunya, format per 26 capses. Al llarg de més de 45 anys, Oliveres ha estat vinculat a la xarxa de moviments socials catalans. El fons conté documentació de diverses entitats pioneres en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social. Dividit en quatre grans eixos d'activitat, l'arxiu conté documentació vinculada a l'entitat Pax Christi, de l'Institut Víctor Seix de Polemologia, Justícia i Pau i la Universitat Internacional Catalana de la Pau. Fins ara, la documentació s'ha conservat al seu domicili familiar, al nucli de Mira-sol, a Sant Cugat del Vallès, on, de fet, ha viscut els últims 40 anys.

Professionalment, després d’uns primers anys dedicat a l’empresa familiar, l’any 1980 va iniciar la tasca docent a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va exercir fins al 2016 i va combinar amb la docència de diversos cursos d’economia crítica i valors en la pau. Oliveres va encarregar el 2010 l’ordenació d’una petita part inicial del seu arxiu, els treballs de la qual van donar com a resultat 50 carpetes amb documents endreçats. Plenament conscient del valor del fons documental produït i aplegat, i amb la intenció de poder-lo cedir tan aviat com fos possible a un arxiu públic, va ser la tardor de l’any 2019 quan va encomanar a un professional de confiança, Jordi Algué, l’inici d’una tria i un primer tractament arxivístic més global que permetés una ordenació i classificació bàsica.

Una visió provisional del contingut 

El fons, el 60% del qual ha ingressat a l'Arxiu Nacional, inclou programes d’actes amb la seva participació com a divulgador i activista organitzats per diverses entitats entre el 1986 i el 2009 (fullets, impressions en color, cartells, 12 carpetes); correus electrònics impresos intercanviats amb entitats de l’àmbit social els anys 2008-2009 (4 carpetes); articles aplegats (11 carpetes) i reculls de premsa de temàtica social (2001-2009, 23 carpetes).

En segon terme, relatius a la intervenció duta a terme entre els anys 2019 i 2020, el fons inclou, entre altres coses, documents de l’activitat docent no reglada a la UAB i a la Universitat Internacional Catalana de la Pau; de relacions internacionals i les Festes de Pau i Treva (1976) de l'Institut Seix de Polemologia, documents textuals i gràfics singulars relatius al moviment estudiantil, de la candidatura de Lluís Maria Xirinacs al premi Nobel, de Pax Christi Internacional (1975-1978), del Congrés de Montserrat i la Marxa per la Llibertat (1976) i del Fòrum Social Mundial.

L’Arxiu Nacional espera aplegar la resta de la documentació del fons aviat i posar-la a l’abast de tothom.

stats