Obituari
Cultura 26/03/2022

Taylor Hawkins, bateria dels Foo Fighters, mor poc abans d'un concert

El cos del músic, que tenia 50 anys, es va trobar a l'habitació de l'hotel on s'allotjava, a Bogotà

3 min
Taylor Hawkins en un concert

Taylor Hawkins, bateria dels Foo Fighters, va morir ahir divendres a Bogotà poc abans que la banda pugés a l'escenari. El músic tenia tan sols 50 anys i estava a punt d'actuar al festival Estereo Picnic a Colòmbia. La banda ha fet un comunicat a les xarxes lamentant la mort d'un dels músics més brillants del rock'n'roll actual: "La família Foo Fighters està devastada per la tràgica i eterna pèrdua del nostre estimat Taylor. El seu esperit musical i el seu riure encomanadís viurà amb nosaltres per sempre".

El bateria va morir en una habitació de l'hotel Casa Medina. En un comunicat, la policia de Bogotà ha assegurat que els forenses encara no han pogut determinar quina va ser la causa de la mort.

El públic l'esperava a l'escenari on la banda havia de tocar a les onze de la nit d'ahir. Un comunicat en una pantalla va alertar que el concert quedava suspès per una situació mèdica greu. A poc a poc l'escenari es va omplir d'espelmes i el silenci va inundar els diferents espais del festival. A mitjanit es va fer un homenatge al músic i es va escoltar My hero.

L'escenari on havia de tocar el músic es va anar omplint d'espelmes.

Foo Fighters va néixer el mateix any en què va morir Kurt Cobain. El seu fundador és l'exbaterista de Nirvana, Dave Grohl, que des del 1994 ha liderat la banda amb la seva veu.

Grohl explicava que Hawkins era "el seu millor amic i el seu soci d'aventures" a la seva autobiografia del 2021, The storyteller: tales of life and music. "Durant la seva etapa com a bateria d'Alanis Morissette, molt abans que es convertís en Foo Fighter, ens topàvem entre bastidors en festivals d'arreu del món, i la nostra química era tan òbvia que fins i tot la mateixa Alanis li va preguntar una vegada: «Què faràs quan el Dave et demani que siguis el seu bateria?»", va escriure Grohl.

Foo Fighters va rebre el seu primer Grammy el 2000 per Learn to fly i, des d'aleshores, n'ha guanyat deu més. Té quatre premis en la categoria millor àlbum de rock per There is nothing left to lose, One by one, Echoes, Silence, Patience & grace i Wasting light, i tres premis a la millor interpretació de hard rock per All my life, The pretender i White limo.

Hawkins no es limitava a tocar la bateria: va cantar algunes de les cançons del grup. Ho feia tant en els discos com en els concerts. També va protagonitzar amb els seus companys de banda sonora de la pel·lícula Studio 666, estrenada el mes passat. Hawkins col·laborava regularment amb altres músics i grups, i va llançar projectes propis. El 2006 va tirar endavant Taylor Hawkins and the Coattail Riders i va tocar amb artistes com Brian May i Roger Taylor de Queen, Elliot Easton de The Cars, Perry Farrell i Grohl.

Més recentment, Hawkins es va unir amb Chaney i Dave Navarro i va crear NHC: feien sessions de jam durant la pandèmia a l'estudi domèstic de Hawkins a Los Angeles. "Era com si tots tres juguéssim a beisbol al pati del darrere", va dir. Estava previst publicar l'àlbum de debut de NHC aquest any.  

Els Foo Fighters van ser a Barcelona el 2017 i van regalar al públic català la premier del seu nou disc, Concrete and gold. Rami Jafee, teclista de Foo Fighters, va confirmar poc abans del concert a Barcelona les paraules de Dave Grohl, que mesos abans havia avisat que Concrete and gold sonaria com una mescla entre els Beatles i Motörhead: “Hem intentat fer un disc diferent a consciència que a estones sonés dolç i en altres és poderós. Crec que ho hem aconseguit, perquè hi ha moments que és totes dues coses alhora”. L’ex-Nirvana tenia una part de raó: hi ha certs arranjaments, harmonies i melodies que podrien recordar l’última etapa dels de Liverpool, però l’essència és la d’un elapé musculat arrebossat de testosterona hard rock que fixa els ulls en figures totèmiques del rock’n’roll clàssic. “Alguns s’han entestat en assegurar que el rock estava mort. Em sembla que ho tenen clar”, va dir en aquell moment Pat Smear, guitarrista i també antic membre de Nirvana.

El món de la música ha lamentat la pèrdua del músic. El guitarrista Tom Morello ha pujat una fotografia amb Hawkins i ha escrit: "Em va encantar el teu esperit i el teu rock imparable i poderós. Descansa en pau, amic".

Coldplay li va retre homenatge ahir mateix a la nit des de l'escenari de Monterrey (Mèxic) on actuaven.

També Ozzy Osbourne ha lamentat la mort del músic.

stats