Fotografia

L'Ajuntament de Barcelona compra l'arxiu del fotògraf Humberto Rivas

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona rep els negatius, els contactes i una selecció de còpies de l'artista argentí

2 min
El fotògraf Humberto Rivas quan va inaugurar l'any 2000 a Valladolid l'exposició 'Los misterios de la realidad'

BarcelonaEl fotògraf argentí Humberto Rivas (1937-2009) es va fer barceloní el febrer de l'any 1976, quan va fugir del cop militar a l'Argentina i es va traslladar a Barcelona. La seva arribada va tenir un important impacte cultural perquè va contribuir a fer valdre la fotografia artística a la ciutat. Al llarg de la seva trajectòria, Rivas va rebre reconeixements com el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona (1997), el Premio Nacional de fotografia (1998) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l'Ajuntament de Barcelona. L'Ajuntament de Barcelona també li va dedicar una plaça, i ara li torna a fer un reconeixement amb l'adquisició del seu arxiu.

Segons ha pogut saber l'ARA, el consistori està ultimant els tràmits per comprar als hereus de Rivas els negatius de l'artista, les fulles de contacte i 200 còpies vintage per a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB). Segons l'Associació Arxiu Humberto Rivas, tot plegat inclou 23.193 originals, entre negatius i diapositives, i 3.259 còpies. El consistori també compra, per una quantitat que no s'ha fet pública, la correspondència amb altres artistes i institucions, les maquetes de políptics (treballs compostos per més d'una imatge) i els apunts dels cursos que impartia. Abans d'aquesta compra, Rivas estava representat a l'AFB per la sèrie Huellas i al Museu Nacional d'Art de Catalunya amb una selecció de les còpies incloses dins la gran exposició que li van dedicar el 2006. "La nostra intenció ha sigut sempre que es quedés a Barcelona el més important per estudiar l'obra d'Humberto Rivas", afirmen des de l'arxiu de l'artista.

L'adquisició d'aquest arxiu és un nou exemple de la política continuada de l'AFB per augmentar les seves col·leccions amb obres de referents del sector. En paral·lel, l'arxiu també rep donacions o dipòsits, alguns dels quals són d'adquisicions que fa la Generalitat dins el Pla Nacional de Fotografia. Quan l'AFB rep un fons fotogràfic, abans de posar-lo a disposició del públic l'han de condicionar i digitalitzar.

Un fotògraf inquisitiu i polifacètic

A Humberto Rivas sovint se'l coneix per uns retrats amb els quals volia revelar "el vessant ocult" de la persona retratada. A Barcelona, Rivas va continuar amb aquesta tasca i va rebre l’encàrrec de fotografiar personalitats del món de l'art, la literatura i la política com ara Joan Miró, Josep Tarradellas, Frederica Montseny, Charlie Rivel, J.V. Foix, Salvador Espriu, Joan Brossa i Antoni Tàpies. Un altre dels seus treballs més destacats és una sèrie de 56 fotografies titulada Empremtes de la Guerra Civil Espanyola, amb la qual va voler documentar les marques que la guerra va deixar en elements com "rostres, murs, cases i paisatges" de llocs com Corbera d'Ebre, Figueres, Lleida i Belchite.

Rivas també va fer natures mortes de flors marcides i diferents objectes. I, en paral·lel a la seva tasca com a fotògraf, va participar activament en el llançament de la primera edició de la Primavera Fotogràfica de Barcelona i va exercir de pedagog.

stats