Obituari
Cultura 09/04/2013

"El diner com a bé suprem ens condueix al desastre", 10 frases de José Luis Sampedro

Les opinions crítiques de l'escriptor i economista, mort als 96 anys

S.m
3 min
José Luis Sampedro

BarcelonaS'ha apagat la veu d'un escriptor i humanista que mai va callar quan es tractava de denunciar injustícies. En els darrers anys es va convertir també en una de les veus del moviment dels 'indignats'.

1. "El millor d'aquells moments –escriu l'escriptor referint-se a la Guerra Civil– va ser retrobar-me amb el meu pare [...], desenganyat amb els esdeveniments amb més fonament que jo mateix".

2. "Des que, quan era petit, Salgari em va portar a viure entre els bucaners del Carib, fins ara que puc treure el cap i descobrir mitocondris i el seu debatut misteri a les cèl·lules, mentre no perdi els ulls ni la raó, la lectura omplirà els meus desitjos, en provocarà d'altres i em descobrirà el que no sospito, oferint a la meva vida física, que és limitada, perspectives innombrables".

3. "Bush menysprea els drets de les persones i es disposa a destruir vides innocents i béns col·lectius. Encarna una barbàrie tecnificada i és, ara per ara, el més perillós terrorista, perquè té els mitjans més mortífers", va escriure referint-se a la guerra de l'Iraq.

4. "El govern no ens escolta, no vol sentir-nos, però nosaltres no ens cansem. Som aquí, reunits per cantar i cridar una altra vegada".

5. "Sens dubte la qüestió que més preocupa el nostre món és la crisi. A les llars i a les empreses se'n pateixen les conseqüències; als parlaments, als mitjans i a les tertúlies se n'analitzen els efectes i, sobretot, les causes. Però l'explicació clara i definitiva ens l'ofereix la saviesa popular: QUI TOT HO VOL TOT HO PERD. Encara que no siguin sinònims, avui la paraula 'cobdícia' s'associa inevitablement amb la paraula 'crisi'".

6. "El nostre és un món en el qual quatre cinquenes parts de la Humanitat passen gana, mentre l'altra cinquena part pateix malalties provocades per l'excés de menjar. Algú pot considerar que es compleixen els drets humans? Ni tan sols el més elemental, que és alimentar-se".

7. "El primer, solidaritat humana, patir amb els que pateixen, ajudar en tot allò que sigui possible. El darrer, perquè seria vil, comerciar amb la sang, voleu treure'n un benefici partidista. Després, podrem i haurem de dir més", va escriure referint-se a l'atemptat de l'11-M.

8. "El diner com a bé suprem ens condueix al desastre".

9. "És un delicte creat per la llei dels monarques que no en té res d'"ordre natural", perquè per la naturalesa no hi ha delictes, sinó errors vitals, com la inadaptació que es paga amb l'extinció. Si l'"ordre natural", com tant se'ns repeteix, és el matrimoni catòlic, monògam i indissoluble, aleshores bona part de la humanitat organitzada segons altres models familiars viu en contra de la naturalesa. Els exemples abunden. En resum, l'anomenat "ordre natural" no és fruit de la naturalesa, sinó inventat com a creença pels qui escriuen les lleis".

10. "Per això m'adhereixo a les vostres reivindicacions, faig meu el manifest, em solidaritzo i desitjo un clamorós 15-M. Però sobretot, us animo a avançar en la lluita cap a una vida més humana. Els mitjans oficials no es bolcaran en vosaltres i trobareu molts obstacles en el camí, però està en joc el vostre futur. El 15 de maig ha de ser quelcom més que un oasi en el desert; ha de ser l'inici d'una àrdua lluita fins a aconseguir que, efectivament, ni siguem ni ens prenguin per 'mercaderia a les mans de polítics i banquers'. Diguem NO a la tirania financera i a les seves conseqüències devastadores".

stats