Patrimoni
Cultura 17/10/2022

La futura Casa Walter Benjamin a Portbou es dona a conèixer a Frankfurt

L'exposició explica com serà l'espai que vol difondre l'exili i les idees del pensador alemany

3 min
L'exposició sobre el projecte de la Casa Walter Benjamin que es va veure a la Fundació Lluís Coromina

BarcelonaFa molt de temps que Portbou malda per donar a conèixer la història i el pensament de Walter Benjamin. "Es fa de viva veu, fent rutes i visites, però necessitem un equipament que faci el relat, on es pugui anar cultivant i vagi florint la figura i el pensament de Walter Benjamin", diu Pilar Parcerisas, crítica d'art i curadora de l'exposició sobre el projecte de la Casa Walter Benjamin, que aquest dimarts s'inaugura a la Fira de Frankfurt. Explicant el projecte, Parcerisas confia tenir la col·laboració del govern alemany per tirar endavant l'equipament. "Benjamin representa sobiranament tot el que ha significat Europa. Volem que el seu pensament, tan vigent i actual, pugui ser difós i estem treballant conjuntament amb els arxius de Walter Benjamin a Alemanya i amb la comunitat jueva a Catalunya", explica.

Benjamin va néixer el 15 de juliol de 1892 a Berlín i va morir el 26 de setembre del 1940 a Portbou, on s'amagava dels nazis. Pretenia embarcar-se cap als Estats Units des de Lisboa, però quan va travessar la frontera francoespanyola va quedar atrapat a l'Alt Empordà. El capvespre del 25 de setembre del 1940, un tinent de la Guàrdia Civil li va comunicar a ell i als seus acompanyants que estaven arrestats i que serien deportats immediatament a França, perquè els alemanys n'havien demanat l'extradició. Unes dotze hores després, aquest pensador excepcionalment modern, original i perdurable moria en una habitació de la Fonda França de Portbou.

La futura Casa Walter Benjamin es vol constituir en un antic edifici modernista que havia acollit les escoles de la vila i, posteriorment, l'Ajuntament de Portbou. El projecte arquitectònic es va encarregar als arquitectes Joan Falgueras de Figueres i Jordi Pigem. "Ambdós autors han conceptualitzat un edifici d’una funcionalitat màxima i bellesa ambiental al cor del poble, amb una projecció en la façana posterior cap al Memorial Passatges de Dani Karavan, enclavat a l'esplanada del cementeri i quasi al costat del futur nou equipament", detallen els impulsors del futur espai, que de moment compta amb una aportació de 60.000 euros del ministeri de Cultura, 40.000 euros de la Diputació de Girona i 22.000 euros de l'Ajuntament de Portbou. La intenció és que entre finals del 2022 i principis del 2023 es pugui instal·lar la biblioteca, com a primer pas per a la rehabilitació de la Casa Walter Benjamin.

L'edifici tindrà un espai museogràfic on s'explicarà el pas del pensador alemany per Portbou, però també el recorregut de molts altres intel·lectuals alemanys i jueus que van passar pel poble fugint de la barbàrie nazi, i el paper que hi van tenir guies com Lisa Fittko. L'equipament vol també acollir el relat i la documentació del Memorial Passatges, l'obra de l'artista israelià Dani Karavan que ret homenatge a Benjamin. Hi haurà un espai d'exposicions temporal i un altre de polivalent per a esdeveniments culturals. "Volem que sigui també un centre d'estudis i d'investigació, un espai de recerca sobre els drets humans i la memòria de la pau", precisa Parcerisas.

L'exposició que fa visible el projecte de la Casa Walter Benjamin, que ara es podrà veure a Frankfurt, ha estat impulsada per la Fundació Angelus Novus i l’Ajuntament de Portbou, i es va inaugurar a l’estació de trens del poble de l'Alt Empordà. Posteriorment, va passar per la Fundació Lluís Coromina de Barcelona. Sota la curadoria de Parcerisas i Ricard Planas, i amb la col·laboració de l’escriptor Carles Duarte, l'exposició explica tot el que s'ha fet per difondre la figura de Benjamin i l'avantprojecte arquitectònic, i inclou un vídeo enregistrat el 2015 amb la conversa entre el cineasta Wim Wenders i l’escultor Dani Karavan, en la qual reflexionen sobre la influència de Benjamin en les seves creacions.

stats