UN NOU EXPERIMENT LITERARI
Cultura 21/10/2011

Gironell passarà un any escrivint al Món Sant Benet

Després de les bones vendes de L'arqueòleg , Martí Gironell s'ha proposat un repte insòlit: escriure la seva pròxima novel·la a l'antic monestir de Sant Benet, escenari de l'acció, situada al segle XVI.

Jordi Nopca
2 min
Gironell passarà un any escrivint al Món Sant Benet

Barcelona."Vaig pujar unes quantes vegades a Montserrat mentre escrivia L'arqueòleg ", feia memòria ahir Martí Gironell en una de les sales rehabilitades i modernitzades del Món Sant Benet, obert als visitants des de fa quatre anys. "Durant una d'aquestes excursions hi vaig trobar un document que explicava l'absorció del monestir de Sant Benet a finals del segle XVI per part de Montserrat. Això em va portar a interessar-me per Sant Benet, i estirant el fil vaig descobrir que un dels seus últims abats va ser Pere Frigola, que va revitalitzar el monestir abans de la seva decadència definitiva".

Gironell va aconseguir traslladar l'entusiasme inicial per l'abat Frigola a Grup 62, que per la seva banda va engrescar l'Obra Social de la Fundació Caixa Manresa per plantejar una experiència insòlita: que el periodista i escriptor passi tot un any en una cel·la del monestir on escriurà la seva quarta novel·la. "Quan m'ho van plantejar no acabava de fer-me'n la idea -va explicar-. Em van dir que no calia que m'hi enclaustrés, que deixés la feina ni que perdés el contacte amb el meu món. La idea és passar-hi tantes hores com pugui, fins i tot caps de setmana, per convertir la cel·la en casa meva i deixar-me traspassar per la pau i la tranquil·litat de l'entorn". Gironell va instal·lar-se a la cel·la del Món Sant Benet ahir mateix, un espai diàfan de 40 m amb un escriptori generós, un llit de dimensions considerables i una estàtua angelical que van instal·lar els seus últims inquilins, la família del pintor Ramon Casas. "Ja he començat a treballar en la novel·la, però encara no en puc avançar res", repetia una vegada i una altra l'autor. Si tot va bé, el Nadal del 2012 serà publicada en català (Columna) i castellà (Suma de Letras).

stats