Cultura 30/07/2015

El govern britànic denega el visat a Ai Weiwei

L'ambaixada al·lega que l'artista xinès no va declarar un antecedent penal en la seva sol·licitud i, per tant, no podrà assistir a la mostra del seu treball a la Royal Academy of Arts

Ara
2 min
L'artista Ai Wei Wei

BarcelonaLes autoritats Britàniques han denegat un visat de treball per sis mesos a l'artista xinès Ai Weiwei al·legant que no havia declarat en la seva sol·licitud de visat un antecedent penal. Com a conseqüència de la decisió, Ai Weiwei no podrà assistir a l'exhibició de la seva obra que s'inaugurarà al setembre a la Royal Academy of Arts, segons informa The Guardian.

El 2011, l'artista va estar 81 dies detingut, en secret, després de ser arrestat per agents de policia xinesos durant una ofensiva contra activistes a Pequín. També va haver de pagar una multa de 2,4 milions de dòlars per no pagar impostos, encara que els que es posicionen a favor de Weiwei afirmaven que es tractava d'un "càstig per la seva forta crítica al comunisme".

El govern xinès va confiscar el passaport de Weiwei el 2011 però, la setmana passada, li va ser retornat. Semblava que l'artista podria assistir a la presentació del seu treball a la Royal Academy of Arts però ara l'ambaixada Britànica li ha denegat el visat de sis mesos i només li ha concedit un visat de 20 dies, argumentant que Weiwei "no ha complert les normes de les sol·licituds de visats de negocis". En una carta adreçada al artista, l'ambaixada britànica declarava que "és de coneixement públic que el senyor Weiwei ha estat anteriorment convicte a la Xina" i, en no declarar-ho, "ha incomplert les normes".

En resposta, Ai Weiwei ha penjat la carta de l'ambaixada al seu compte d'Instagram acompanyada d'un comentari en el qual explica que no podrà assistir a l'exhibició del seu treball: "Aquesta decisió és una prohibició dels meus drets com a ciutadà i un gest en favor cap a aquells que causen el patiment dels defensors dels drets humans".

stats