POLÍTICA CULTURAL
Cultura 15/05/2012

El govern espanyol enfila la llei de mecenatge

El secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, va anunciar ahir a Barcelona que dimecres s'aprovarà l'esborrany de la llei de mecenatge i participació social. L'objectiu és que el 2013 ja sigui aplicable.

L.s.
2 min
El secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, amb l'editor i president del Cercle de Cultura, Pere Vicens, ahir a la Pedrera.

BARCELONA.Pocs dies després que José Ignacio Wert arribés al ministeri d'Educació, Cultura i Esports, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ja va dir que el seu principal encàrrec en cultura seria elaborar una llei de mecenatge, com preveia el programa electoral del PP. Durant aquests mesos de crisi i retallades les grans institucions han reclamat aquesta norma, que els ha de servir per poder extreure del sector privat els recursos que l'administració no els aporta.

Ha passat mig any des de l'encàrrec, i ahir el secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, va anunciar a Barcelona en una conferència al Cercle de Cultura que aquest dimecres s'aprovarà l'esborrany de la llei de participació social i mecenatge a la comissió delegada d'assumptes culturals del Congrés, presidida per Sáenz de Santamaría. El secretari confia que al juny es redacti l'avantprojecte de llei -ha insistit que té el compromís de negociar-lo amb CiU- i que entre juny i setembre es pugui aprovar una normativa que seria efectiva en l'exercici 2013.

Lassalle va defensar la vitalitat de la marca Espanya i va dir que perquè "la cultura sigui un motor econòmic, cal fer canvis en els entramats legals". Va defensar el mecenatge -"que sempre ha existit: la noblesa va fer possible el Quixot, i la Corona, Velázquez", va dir- pel "component de socialització de la cultura". "No competeix ni substitueix els poders públics, sinó que amplia i allibera la cultura de les cotilles de la política i les subvencions. Trenca el monopoli que pretén tenir l'Estat des de la segona meitat del segle XX. El mecenatge no privatitza la cultura, és un complement a la iniciativa pública i multiplica l'eficàcia dels seus recursos", va defensar davant d'un auditori on hi havia personalitats de la cultura catalana, com ara directors del Macba, el Mercat i el MNAC. En el context de crisi, Lassalle veu el mecenatge com a garant d'un sistema d'institucions que creu que és insostenible.

La nova llei incorporarà mesures de caràcter tributari (incentius i deduccions fiscals) en percentatges superiors als actuals, estimularà i reconeixerà la tasca dels benefactors, que podran ser tant persones físiques (micromecenes) com jurídiques i preveurà el mecenatge des d'un punt de vista transversal (afectarà les institucions sense ànim de lucre culturals, educatives, mediambientals, esportives, etc.). Lassalle va dir que la llei s'inspirarà en la legislació francesa, que des que va aprovar els incentius del 60% i 70% per als mecenes l'any 2003 s'ha passat de 150 a 683 milions d'euros donats: s'ha multiplicat per cinc.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va defensar la llei -"seria una bona notícia per a tothom"- però va rebaixar l'eufòria: "Sempre ha topat amb el ministre d'Hisenda", va recordar. I va alertar: "Ara bé, una cosa és la llei de mecenatge i l'altra la idea de la marca Espanya i de la cultura espanyola, que no és la que nosaltres tenim al cap. La cultura catalana té singularitats i, per tant, necessita unes singularitats des del punt de vista de la internacionalització i el suport públic. No preveure-ho generarà més dificultats".

stats