Art

Presó per fer grafitis en una obra d'art

El Suprem condemna a cinc mesos de presó i a pagar els danys a l'autor de la pintada en una escultura de Chillida

2 min
'La ola' d'Oteiza a la façana del Macba

BarcelonaL'escultura La ola de Jorge Oteiza, un dels símbols del Macba, és grafitejada setmana rere setmana. El museu destina una brigada de neteja i un equip de restauradors a mantenir dignament una escultura urbana que rep atacs continuats. Però ha arribat a un punt que la pintura antigrafitis que recobreix la peça es desfà amb tants disolvents, i cada dos anys l'obra ha de ser restaurada en un taller extern, amb un cost extra de 21.900 euros. Aquesta operació ja es va fer el 2019-2020. Uns metres més enllà, entre la plaça dels Àngels i la plaça Joan Coromines, el mural de la sida de Keith Haring, recuperat el 2014, està intacte. Si bé és cert que hi ha una tanca a les nits, també ho és que els laterals estan farcits de grafitis. Els vigilats i restauradors del Macba estan amatents perquè no s'obri la veda. L'última sentència del Suprem pot servir d'avís als grafiters i d'ajuda als restauradors.

Si bé estava clar que els grafitis en obres patrimonials era punible, com les pintades al Pont del Diable, per les quals la Fiscalia demanava fins a 22 mesos de presó per un delicte al patrimoni històric, a efectes pràctics no estava tan clar que ho fos grafitejar l'art contemporani. El Tribunal Suprem ha creat precedents amb la sentència d'avui que imposa cinc mesos i la reparació dels danys a l'autor de les pintades a una obra d'Eduardo Chillida situada en una plaça de Madrid. El Suprem estableix que fer grafitis en el patrimoni històrico-artístic és delicte segons l'article 323 del Codi Penal si els danys són d'entitat i no són tan fàcils de reparar.

L'escultura de Chillida Lugar de encuentros II és propietat de l'Estat i està exposada a la plaça del Rei de Madrid. L'acusat la va pintar el 31 de març del 2017 més enllà de la 1 de la nit amb rotuladors de color blanc. Arreglar-la costarà 1.376 euros. El camí fins a la sentència del Suprem ha sigut llarga. El jutjat penal va condemnar l'acusat per un delicte de danys al patrimoni, l'Audiència Provincial va absoldre'l perquè considerava que no estava acreditat el deteriorament de l'escultura més enllà del deslluïment. La Fiscalia va elevar un recurs al Suprem, que ara confirma la sentència de presó i multa que va dictaminar el jutjat penal perquè la reparació no només va precisar de neteja sinó que va requerir un equip de restauració especialitzat i l'ús de maquinària específica, com passa en el cas del Macba, que implica fins i tot el trasllat de l'obra.

Si bé la llei protegeix els béns de valor històric, artístic, científic, cultural, monumental o als jaciments, no hi ha tants precedents judicials en el cas de les obres d'art. Tanmateix, el Suprem ha aprofitat per recordar que es pot imposar penes de presó o multes de 12 a 24 mesos, en funció de la gravetat dels danys i el valor històric. L'Ajuntament de Barcelona destina uns 4,5 milions a l'any a netejar pintades i cartells per tota la ciutat.

stats