Cultura 21/07/2014

El Grec homenatja Monti i l'ofici de pallasso amb l'espectacle 'Rhum'

Jordi Martínez, Oriol Boixader 'Oriolo' i Guillem Albà, entre altres, participen en el muntatge que preparava el pallasso abans de morir

Acn
2 min

BarcelonaEl Festival Grec ret homenatge aquesta setmana al desaparegut Joan Montanyès, 'Monti', representant l'espectacle en què treballava quan va morir l'any 2013. 'Rhum', una reflexió sobre l'ofici de fer riure basada en la figura del pallasso de la primera meitat del segle XX, està dirigida per Martí Torras (amb qui treballava 'Monti' aquells dies), i protagonitzada per vells col·laboradors del pallasso, com Oriol Boixader 'Oriolo' i el polifacètic actor Jordi Martínez. S'hi sumen també Guillem Albà, Pep Pascual, Joan Arqué i Roger Julià.

El director del Festival Grec, Ramon Simó, no ha ocultat l'emoció que li provoca presentar un espectacle d'homenatge a 'Monti', "un amic a qui estimava molt i amb qui havíem treballat junts", ha exposat. Simó ha explicat que ha volgut que la seva figura estigués present "com fos" en aquesta edició del festival, i d'aquesta manera fer que tornés a estar "entre nosaltres".

I finalment no ha calgut inventar res perquè Joan Montanyès aparegui, a la seva manera, al Grec. Torras ha recordat que Monti va començar a preparar el muntatge com un homenatge a Jacinto Sprocani (Rhum), un cèlebre pallassso de la primera meitat del segle XX que "va morir sol". Aquesta va ser la seva manera de "morir amb les botes posades", ha expressat Torras, recordant que la gestació es va produir en una revifada de la malaltia que patia Monti, que fins i tot els va fer pensar que l'arribarien a fer amb ell.

"Hem intentat fer un espectacle que reuneixi els millors ingredients del millor Monti, i crec que ho tenim", ha assegurat el director. L'obra es representarà al Teatre Lliure del 24 al 26 de juliol.

Circa torna al Grec

Després de protagonitzar l'espectacle inaugural del Festival Grec 2013, la companyia australiana Circa torna enguany al festival amb un nou espectacle, 'Beyond'. L'any passat va presentar 'Opus', un muntatge que ha tingut un gran èxit i que està nominat a millor espectacle australià de l'any 2013, segons ha informat Ramon Simó.

Ara la companyia arriba amb 'Beyond', que representarà del 24 al 26 de juliol a Mercat de les Flors. Amb una proposta de circ que "sempre va al fons de les coses", ha descrit Simó, Circa presenta en aquesta ocasió una creació que convida els espectadors a explorar els límits que separen els humans dels animals, el seny de la bogeria.

Les tècniques de circ més depurades es combinen doncs amb la vocació narrativa i la voluntat d'emocionar de la companyia.

stats