SANT JORDI

Els gremis denuncien la venda il·legal de roses i llibres a Sant Jordi

El Consell de Gremis denuncia "la competència deslleial"

“Que la gent compri els llibres a les llibreries, les roses a les floristeries i el pa a les fleques”, va demanar ahir el president del Consell de Gremis, Joan Guillén. Els tres gremis que participen de la diada de Sant Jordi -els llibreters, els floristes i els flequers- van denunciar que, a més de les 1.000 parades de llibres i 4.000 de roses que hi haurà només a Barcelona, el 23 d’abril s’instal·laran als carrers més de 2.000 punts de venda il·legals, una “competència deslleial” que Guillén demana que es freni. Mercè Pasanau, del Gremi de Floristes, també va recordar que les parades de flors de floristeries són només entre un 5 i un 10% del total: “Hi ha un excés de permisos i saturació”.

Benito Granados, l’intendent de la Guàrdia Urbana, va assegurar que es desplegaria “un dispositiu pensat per minimitzar l’impacte negatiu de l’intrusisme”, però va apel·lar també a la responsabilitat del ciutadà de “decidir a qui compra”. Pel que fa a les vendes de flors, tot i una lleugera tendència a la baixa, els experts auguren xifres al voltant de les 7 milions de roses vermelles i una certa consolidació del groc amb una previsió de 600.000 roses grogues. I, tot i que Sant Jordi cau just després de la Setmana Santa, el comissionat del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, creu que aquest serà “un bon any”.

Ahir també es va donar a conèixer el rànquing dels més venuts nou dies abans de Sant Jordi, en què El fill de l’italià (Columna), de Rafel Nadal, i Contes des de la presó (Ara Llibres), d’Oriol Junqueras, lideren les vendes en les categories en català de ficció i no-ficció durant la setmana del 8 al 14 d’abril, segons dades de LibriData. En castellà, el més venuts són Sakura (La Esfera de los Libros), de Matilde Asensi, i ...Y ahí lo dejo. Crónica de un proceso, de Gonzalo Boye. En literatura infantil i juvenil, el llibre més venut és La llegenda de Sant Jordi (Estrella Polar), d’Emma Martínez.