Cultura 24/11/2014

'L'orfe del clan dels Zhao' fa el ple i s'endú sis estatuetes dels Premis Butaca

'Llibert', 'Germans de sang' i 'Informe per a una acadèmia', entre els guanyadors d'una gala que arriba a la 20a edició

Laura Serra
4 min
Oriol Broggi, artífex de 'L'orfe del clan dels Zhao' / MANOLO GARCIA

BarcelonaManu Guix al piano i un transvestit Àngel Llàcer han obert la festa dels 20 anys dels premis Butaca. Clara Segura i Albert Triola han continuat les paròdies ballant, sobre patins, 'Let's dance'. I també hi han passat The Chanclettes. La gala que s'ha celebrat aquest dilluns al vespre al Teatre Principal estava, com sempre, presentada pels seus fundadors, Toni Martín i Glòria Cid.

'L'orfe del clan dels Zhao' ha estat l'obra més premiada amb sis guardons, entre els quals el de millor obra i millor director, per a Oriol Broggi, que el 2012 ja va rebre el Butaca per 'Incendis' i anteriorment per 'Antígona'. Ha dedicat el guardó a Rosa Novell. El Butaca a millor actor ha recaigut en Julio Manrique per la mateixa peça, 'L'orfe del clan dels Zhao'. L'actor no ha recollit el premi però ha connectat via telèfon per agrair-lo a Broggi i La Perla 29. "Visca el teatre malgrat l'IVA i la merda que ens tiren a sobre". El premi a millor actriu ha estat per a Clara Segura per 'La rosa tatuada'. L'ha dedicat "a la faixa de la Serafina delle Rose" i als espectadors "que fan un esforç i encara van al teatre i inverteixen en cultura".

El millor text teatral i també el premi a l'espectacle de petit format ha estat per 'Llibert', la dolorosa història de Gemma Brió sobre l'eutanàsia en nadons, que ja havia rebut el premi Serra d'Or. Brió –que va protagonitzar una polèmica en anunciar que deixaven de fer l'obra perquè no els sortia a compte– ha llegit un reguitzell d'agraïments on ha inclòs els 117 micromecenes que van fer possible 'Llibert': "Llibert som tots". I després ha preguntat: "El teatre de petit format, el seguirem subvencionant nosaltres? La gent que ens compara amb la Coca-cola i diu que hem de viure de la taquilla, estarien disposats a pagar 400 euros per l'entrada? Suposo que no. Però és el que val. Si ens basem en termes mercantilistes només podran anar al teatre els rics". Ha defensat que el teatre ha de ser subvencionat i també ha afirmat: "La Generalitat ha assumit el deute de Boí Taüll. Senyor Mas, assumeixi el nostre, que hi ha gent de l'equip que encara no ha cobrat!".

Premi a Rosa Novell

Plorant, molt emocionada, amb els presentadors de la gala a banda i banda, també emocionats, ajudant-la a arribar al micròfon, amb la platea dempeus, ha dit: 'Uau!'. Rosa Novell ha rebut el Premi a la trajectòria artística Anna Lizaran dels Premis Butaca. Ha donat les gràcies primer a la mateixa Anna Lizaran "a la que admiro, estimo i recordaré sempre. Gràcies pel premi". També agraït el guardó als organitzadors dels Butaca, un premi que va recolzar des dels inicis. Ha agraït el premi a les persones que l'han ajudat "a tornar a pujar al teatre", l'equip de 'L'última trobada', que s'ha vist al Romea i amb la qual ha tornat a escena després d'una malaltia que l'ha deixat cega. Ha recordat i agraït a la família i a la professió que l'hagin acompanyat en una "nova vida". "Ara sóc una altra Rosa i espero continuar fent-ho bé". "I us aviso, a mi no em traureu d'aquí. L'any que ve prepareu un premi, perquè el vindré a recollir!", ha avisat.

Mar Ulldemolins i Pablo Derqui, actors de repartiment

Mar Ulldemolins ha rebut el Butaca a millor actriu secundària per 'El joc de l'amor i de l'atzar', que va dirigir al Nacional Josep Maria Flotats, i ha dedicat el premi a les Q-Ars Teatre, Anna Güell i la difunta Mercè Anglès. El millor actor de repartiment ha estat Pablo Derqui per 'L'orfe del clan dels Zhao'. També ha agraït el premi via telèfon.

El millor musical és 'Germans de sang', una reposició de Ricard Reguant 20 anys després de l'estrena, que també s'endú el premi d'actor per Benjamí Conesa, que és qui va substituir Roger Pera quan aquest no va poder seguir pel seu problema amb les drogues. "Jo sempre he estat 'cover', qui espera que el protagonista es constipi per poder actuar". Ha dedicat el premi "a tots els 'covers', perquè sense ells les obres no poden continuar" i a Roger Pera, a qui va veure en la producció original. El premi a la millor actriu de musical als Butaca és per Mone Teruel, per 'Marry me a little'.

Sílvia Pérez Cruz ha rebut el Butaca a la millor composició musical, i li ha dedicat el guardó al protagonista i director d''Informe per una acadèmia', dient que s'ha d'estar "locu" encara que això vulgui dir començar a treballar "al menjador de casa". Per la mateixa obra, Jordi Queralt ha rebut el premi a millor escenografia.

'Moby Dick, un viatge pel teatre', adaptat per Marc Artigau i dirigit per Juan Carlos Martel, amb els actors de la Kompanyia Lliure, és el premi Butaca de públic familiar. Martel l'ha dedicat "als treballadors del teatre Lliure que fan que sembli fàcil que un somni es converteixi en realitat". El premi de dansa ha estat per 'Capricis' d'Àngels Margarit, una peça amb 12 intèrprets que va fer "com a acte de resistència" en temps difícils.

Roc Mateu ha guanyat el Butaca a composició musical per 'El caballero de Olmedo' i Núria Llunell ha guanyat el de millor caracterització per 'Doña Rosita la soltera'. Berta Riera ha guanyat el Butaca a millor vestuari i Pep Barcons el d'Il·luminació per 'L'orfe del clan dels Zhao'.

'Un aire de família', amb set nominacions, liderava el rànquing dels espectacles més nominats als vintens Premis Butaca. Per darrere, empatats a sis nominacions, hi ha 'El caballero de Olmedo', 'L'orfe del clan dels Zhao', 'Informe per a una Acadèmia' i 'Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores'.

stats