Cultura 25/08/2021

'La herencia': amor gai i la fiblada de la sida als Estats Units de Trump

L'editorial Dos Bigotes publica en castellà l'exitosa obra del dramaturg Matthew López

2 min
Kyle Soller (al fons) i John Benjamin Hickey in al muntatge de 'La herencia' del Young Vic

BarcelonaMalgrat que els científics han aconseguit cronificar la sida, els traumes, la por i el dol de la generació que més la va patir als anys 80 han passat a la següent. El VIH es va emportar molts homes gais als Estats Units i va quedar marcat amb ferro roent a les vides dels que no es van infectar i els joves que els van succeir. Com el reguitzell d’homes de diferents orígens socials a qui el dramaturg Matthew López (Panama City, Florida, 1977) va donar vida a l’obra The inheritance, que l’editorial Dos Bigotes ha llançat en castellà com La herencia amb traducció de l’actor valencià Joan Daròs. De fet, s’ha dit de La herencia que és com l’Àngels a Amèrica de l’era Trump, fent referència a la gran obra de Tony Kushner que va narrar els estralls de l’era Reagan en la lluita contra el VIH.

El dramaturg Matthew López
La portada de 'La herencia'
Una escena de grup del muntatge de 'La herencia' del Young Vic de Londres

Malgrat tot, el referent de La herencia és britànic, ja que és una adaptació molt lliure de la novel·la Howards End ambientada a Nova York poc abans de les eleccions americanes del 2016 i protagonitzada només per homes, entre els quals destaquen la parella formada per l’Eric i el Toby, que viuran una relació marcada per l’èxit de l’adaptació teatral de la primera novel·la del Toby. També hi ha el Walter, que tindrà un paper transcendental, i el seu marit, un milionari anomenat Henry. Com indica el mateix títol, un altre dels temes són les famílies que no són de sang i els llegats que a més de materials són espirituals i sentimentals. Un altre dels personatges és el mateix autor de la novel·la, E.M. Forster, cosa que permet a López parlar de la responsabilitat personal que tenen els artistes més enllà de les seves obres. La herencia es va estrenar amb un gran èxit de crítica al Young Vic londinenc el 2018 en un muntatge del director Stephen Daldry, conegut sobretot per les pel·lícules Billy Elliot i Las horas, i després es va poder veure a Broadway fins a l’esclat de la pandèmia del covid.

____________________

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir La herencia a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.

stats