Cultura 12/02/2014

Hitler, Gandhi i Cleopatra es converteixen en monologuistes

Minoria Absoluta estrena el cabaret 'Magical History Club' al Coliseum

Laura Serra
2 min

Barcelona.Cinc grans personatges de la història de la humanitat es veuran les cares. I no serà en les imatges d'una enciclopèdia ni en un documental, sinó en carn i ossos a l'escenari d'un club de la comèdia. El Teatre Coliseum es convertirà, a partir del 6 de març, en el Magical History Club, un cabaret on se citen cada nit velles glòries. La més vella, Cleopatra, del 69 aC - 30 aC, però la segueixen de prop Maria Magdalena (s. I) i un trio de cervells poderosos: Freud (1856-1939), Gandhi (1869-1948) i Hitler (1889-1945).

Tots ells són personatges que gràcies als experiments de física quàntica de Stephen Hawking han viatjat a través de la quarta dimensió. Els va triar per interès científic, però el problema és que, al cap d'un any de ser al segle XXI, ja han decaigut a simples celebrities que s'han de guanyar la vida en el món de l'espectacle. Els seus guionistes són l'equip de Minoria Absoluta (Toni Soler, Pau Escribano, Jaume Buixó i Rafel Barceló), juntament amb Marc Crehuet ( Pop Ràpid, El rei borni ), que també és director d'aquest grup Bilderberg atemporal en hores baixes.

Una factoria d'èxits

Després de l'èxit de La família irreal (300 funcions i més de 200.000 espectadors), la productora de Polònia i Crackòvia torna al teatre amb un espectacle d'humor que segueix la fórmula de "barrejar el que és sagrat i solemne, com és el passat, amb un format més banal", com explicava ahir Toni Soler. "El resultat pot ser explosiu, tant pels personatges com pels actors", afegia.

Magical History Club no manté l'estructura convencional dels programes de monòlegs sinó més aviat del cabaret, amb números de varietats, ball, música original i l'estètica setantera d'un xou de Las Vegas. Crehuet ha traçat també una trama de ficció paral·lela entre els diferents personatges darrere les bambolines. Els autors han aprofitat el passat d'aquestes figures, prou conegut popularment, però no els fan fer gags amb la història, sinó que els confronten amb situacions actuals, davant les quals es troben perplexos i fora de lloc. Maria Magdalena pot parlar dels problemes de parella i Hitler, un comunicador nat, de la dificultat de trobar un forat laboral com a exterminador.

"És un espectacle gamberro i boig", diu Crehuet, que assegura que la distància històrica, a més d'original, permet molta ironia i crítica. La disposició actual del Coliseum, amb taules a la platea -i malgrat això 850 localitats per omplir cada nit-, juga a favor d'una proposta que estarà, com a mínim, dos mesos en cartell.

stats