Cultura 14/09/2011

Mor el músic Ia Clua d'Ia-Batiste als 60 anys

Precursor del pop-folk català, Clua va ser fundador i membre del mític duo dels anys setanta Ia-Batiste i del trio Dos+Un. Ha mort a casa víctima d'un càncer

Redacció
2 min

BarcelonaHa mort als 60 anys el músic i cantautor Josep Maria Clua, Ia Clua, víctima d'un càncer. Precursor del pop-folk català, Ia Clua va ser fundador i membre del mític duo dels anys setanta Ia-Batiste i del trio Dos+Un. Clua va morir aquest dimarts a casa seva, a Barcelona.

A cavall de la música progressiva i l'ona laietana, Ia Clua va ser precursor de les bases del pop beatle de qualitat i en català, i pioner del pop-folk. Nascut el 1951, Clua va començar la seva carrera artística el 1967, quan va fundar el grup Dos + Un, juntament al seu germà Jordi i a Manel Joseph. El grup va editar cinc discos i va ser habitual en l'escena de la Cançó com a teloner d'alguns dels seus noms més destacats, com ara Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Maria del Mar Bonet.

Després de Dos+Un, el pròxim pas artístic de Clua va ser la formació del grup Ia-Batiste, al costat de Jordi Batiste, exintegrant de grups com Els tres tambors o Màquina!. La seva obra a la dècada dels setanta està formada per dos grans discos: Un gran dia i Chichonera's Cat. Aquest últim treball inclou la cèlebre adaptació del poema de Josep Carner El gessamí i la rosa, musicada per Ia Clua. El setembre de 1976, Ia-Batiste decideixen separar-se.

Ia Clua encetaria després el grup Moto Clua, que comptaria amb el suport de Joan Manuel Serrat i Josep Maria Bardagí com a productors dels seus treballs.

Sense desvincular-se de la música, els últims anys Clua es va dedicar al cinema, la publicitat i la producció musical. És autor de la sintonia principal de RAC1.

El 1993 el grup Ia-Batiste va viure una segona joventut, gràcies a l'acceptació de la reedició dels seus treballs, que els va fer reaparèixer en concerts i en estudis de gravació. De tot plegat en va sortir el disc En directe. L'últim treball de Clua va ser en solitari, El món on visc, editat el 2007.

stats