Debat cultural
Cultura 02/08/2022

Per què sí que importa que Jennifer Lopez ara sigui Jennifer Affleck

L'artista ha renunciat al seu cognom al casar-se amb Ben Affleck

Jennifer Weiner
5 min
Ben Affleck i Jennifer Lopez al Festival de Vènecia de 2021.

Podria ser la trama d'una comèdia romàntica de Jennifer Lopez. Un noi coneix una noia. El noi i la noia surten una temporada, s'enamoren, es comprometen…, però, per desgràcia, el casament no es concreta. El noi i la noia segueixen camins diferents; cadascun es casa per la seva banda, té fills i es divorcia. Continuen sent l'amor que es va escapar de la vida de l'altre. I després, ja grans i més savis, es tornen a enamorar.

L'amor de segona ronda que va precedir el casament al juliol entre l'actriu i cantant Jennifer Lopez i l'actor i director Ben Affleck va ser un regal pandèmic que no va parar d'oferir felicitat, tant per als romàntics com per als addictes a les xafarderies dels famosos. Cada capítol de la història d'amor Bennifer 2.0 ens donava alguna cosa nova per gaudir. La revelació més destacada va ser la decisió de J.Lo de canviar el seu cognom, anunciada per primera vegada al butlletí On the JLo. “L'amor és una cosa meravellosa, potser del millor que ens pot passar…, i val la pena esperar que arribi”, va escriure. I va concloure el missatge amb la frase: “Amb amor, Sra. Jennifer Lynn Affleck”.

Sí, l'amor de debò ha triomfat, però... uf!, és possible que la senyora Affleck s'estigui deixant portar pel poder de l'amor en aquest quart matrimoni. A parer meu, i atesa la vergonyosa història darrere d'aquesta pràctica, el fet que una dona prengui el cognom del marit es percep com una submissió, un gest que diu: "Li pertanyo". I en aquest moment tens per al feminisme als Estats Units que una dona com la que solia dir-se Jennifer Lopez decideixi canviar-se el cognom és especialment descoratjador.

És cert que agafar el cognom del marit pot ser una manera de dir: “Aquest és el bo”. Però també és un gest inextricablement arrelat al cim del patriarcat: en concret, en les obligacions legals del segle XI anglès i conegudes com a couverture que establien que una dona casada estava, per a fins legals, fusionada amb el marit, sense una identitat ni posició pròpies. Aquesta noció es va mantenir durant segles i segueix vigent de diferents maneres en molts llocs del món. Encara a la dècada dels setanta del segle XX, algunes lleis estatals als Estats Units exigien a les dones casades fer servir el cognom del marit per votar o tramitar una llicència de conduir o una targeta de crèdit. Va ser llavors quan va començar a popularitzar-se la tendència que les dones conservessin el seu cognom, almenys entre un subgrup de núvies grans amb un nivell educatiu més alt, que vivien en grans ciutats i que ja s'havien format identitats professionals abans de dir “sí, vull”.

Jo integro emfàticament aquest subgrup. Quan em vaig casar per primera vegada, el 2001, havia estat treballant com a periodista durant deu anys i havia publicat la meva primera novel·la. Tenia una identitat professional i havia sobreviscut 31 anys amb el meu cognom espantós, que gairebé ningú sap pronunciar i que es va fer servir en contra meu com a acudit. La majoria de les meves amigues –doctores, advocades, executives d'organitzacions sense ànim de lucre, capitalistes de risc– també van conservar els cognoms després de casar-se, així que no vaig sentir cap pressió per canviar el meu: ni quan em vaig casar per primera vegada ni quan em vaig casar amb el meu marit actual i definitiu, el 2016. De vegades faig servir el seu cognom com una identitat gairebé secreta quan registro les meves rutes amb bicicleta en una aplicació o m'inscric a invitacions obertes per visitar propietats a la venda que vull veure però que no tinc cap intenció de comprar. No obstant això, mai no he sentit la necessitat de fer-ho de manera oficial.

Sí, de vegades és complicat. Les meves filles porten el cognom del meu primer marit. (La meva oposició al patriarcat va sucumbir davant la meva resistència a maleir una altra generació de dones amb el meu espantós cognom). Jo tinc el meu cognom. El meu marit té el seu. Pot ser confús a l'hora de comprar bitllets d'avió o assistir a conferències de pares de família. I sospito que, si no visqués en una ciutat costanera tan demòcrata, hi hauria més mirades inquisitives.

Dones desposseïdes

La idea d'agafar el cognom d'un marit sempre m'ha incomodat, ja que em recorda El conte de la criada. A la República de Gilead de la novel·la de Margaret Atwood, les criades, que existeixen per engendrar els nadons de les elits, són desposseïdes de tot el que les pugui identificar com a individus, fins i tot els seus noms. Es converteixen en un sol Of (de), afegit al primer nom dels seus comandants: Offred, Ofglen, Ofwarren.

Al canviar el seu nom –Jennifer Muñiz en el matrimoni previ amb el cantant Marc Anthony i ara Jennifer Affleck–, J.Lo està en consonància amb la majoria de les dones als Estats Units. Als Estats Units, només al voltant del 20% de les dones han conservat el seu cognom en anys recents, segons una anàlisi del 2015 publicada a The Upshot.

En una entrevista del 2003 a Access Hollywood, J.Lo va dir que sempre ha tingut el pla de canviar el seu cognom pel de Ben Affleck. Però els primers anys de la dècada dels 2000 eren una època diferent. Potser la qüestió que una estrella pop, que també és una marca global, es canviï el cognom o no sembla poc important o insignificant en termes polítics en una era en què la demòcrata Hillary Rodham Clinton prescindeix del seu cognom de soltera (en alguns contextos) i, en canvi, manté el seu la jutge conservadora Amy Coney Barrett (proposada per Donald Trump a la Cort Suprema).

Entre la decisió recent de la Cort Suprema sobre l'avortament i els possibles atacs contra els mètodes anticonceptius i el matrimoni igualitari, les feministes tenen assumptes més urgents per atendre. Però aquests gestos importen. Els noms atorguen identitat. I les dones casades segueixen cedint la seva, mentre que els homes casats poques vegades són recíprocs. Sense importar quants altres canvis s'aconsegueixin, aquest desequilibri de poder perdura.

Rachael Robnett, professora adjunta del departament de psicologia a la Universitat de Nevada, em va dir en una entrevista telefònica que això reflecteix “l'estatus i el poder més elevats que tenen els homes en les relacions i també a la societat”. El 2016, Robnett va fer una enquesta entre estudiants universitaris sobre les percepcions de les dones que canvien, o no, el seu cognom després de contraure matrimoni. El que va descobrir és que les dones que conserven els seus cognoms són percebudes com a menys compromeses amb la relació i els seus esposos són percebuts com a menys masculins. "Alguns estudiants van ser molt francs sobre això: «Ai, ella porta els pantalons en la relació»", em va dir Robnett.

La decisió d'agafar o no el cognom d'una parella és personal. Però el que és personal és polític, ara més que mai, i sobretot per a les celebritats. Com qualsevol estrella o qualsevol mortal amb un compte d'Instagram, la senyora Affleck ha construït una imatge per a consum públic. Ha fet servir les seves plataformes per explicar la història de la trajectòria ascendent d'una dona forta i independent, una dona que ha passat de ser una ballarina d'acompanyament a una superestrella mundial. La narrativa de la seva marca és aptitud intensa i autosuficiència acèrrima. “Tinc el control, i m'encanta”, canta a Jenny from the block.

Imagineu-vos si hagués dit: “Estimo el meu marit. Però en aquest moment les dones estan sent atacades i no participaré en una tradició arrelada en què les dones renuncien a la seva identitat i al seu estatus legal. Al meu marit li dono el meu cor, però el meu nom el conservo”. Imaginin si Ben Affleck s'hagués convertit en Ben Lopez. “La gent només ho veu com una tradició bonica que no importa. Però es tracta de poder. I sí que té importància”, diu Robnett.

Copyright The New York Times

stats