Cultura 25/11/2016

La policia intervindrà per recuperar l’herència de Muñoz i Ramonet

Si convé, els agents forçaran la porta de la casa de Manuel Castelo, nét de l'industrial, per recuperar un Goya i un Greco

Sílvia Marimon
3 min
Interior del palauet del carrer Muntaner, amb pintures apilades a terra

BarcelonaEl llarg i rocambolesc litigi, fa més de 25 anys que dura, entre l’Ajuntament de Barcelona i les filles i el nét de Julio Muñoz Ramonet per la impressionant col·lecció d'art que l’industrial va deixar en herència al consistori, obre un nou capítol: ara hi intervindrà la policia. Avui, a quarts d’onze del matí, funcionaris del jutjat 91 de Madrid s'han presentat a casa de Manuel Castelo Muñoz, fill de la Premio Nacional de fotografia, Isabel Muñoz Villalonga, i nét de Julio Muñoz Ramonet, per recuperar 'La Anunciación' d’El Greco i 'La aparición de la Virgen del Pilar' de Goya (valorades en set milions d’euros). Castelo sabia –havia firmat una notificació, la tercera que rebia– que els funcionaris anirien a recollir les obres. El nét de Muñoz i Ramonet, però, no ha obert la porta de la casa que té al barri de la Castellana de Madrid.

Ús de la força

La propera vegada els funcionaris hi aniran amb la policia i, si convé, es farà ús de la força per obrir la porta”, ha dit el tinent d’alcalde i president de la Fundació Muñoz i Ramonet, Jaume Asens. “Hi ha el risc que es venguin aquestes dues obres, de fet, ja les van intentar vendre. És un espoli greu”, ha afegit. Castelo, segons una sentència ferma del Tribunal Suprem del 2012, hauria d’haver entregat les obres el 18 de maig. En aquell moment, el nét de Muñoz i Ramonet va assegurar que acataria la sentència.

La guerra judicial entre el consistori i les filles de Muñoz i Ramonet va començar el 1994. En el procés penal, a les filles de l’industrial se les va acusar de delicte d’apropiació i estafa processal. Quan l’equip d’Ada Colau va entrar al consistori, s’hi va sumar una nova acusació: saqueig. En el procés penal també s’ha personat com a acusació l’advocacia de l’estat. “Les filles de Muñoz i Ramonet han fet servir tot tipus d’argúcies per no col·laborar amb la justícia”, ha dit Asens. "Sorprèn que algú que té un Premio Nacional de cultura tingui aquesta actitud”, ha afegit. “Anirem fins al final”, ha dit el regidor de Cultura, Jaume Collboni.

Quan va morir el 1991, Julio Muñoz Ramonet va deixar en herència a l'Ajuntament de Barcelona el palauet que tenia al carrer Muntaner i tot el que hi havia a l'interior, sobretot una impressionant col·lecció d'art. Després d'una llarga batalla legal, una sentència ferma del Tribunal Suprem del 2012, va donar la raó al consistori barceloní. Quan l'agost del 2013, finalment, l'Ajuntament va poder entrar al palauet es va trobar que la majoria d'obres d'art havien desaparegut. Aleshores es va obrir el procediment penal. La majoria d'aquestes obres no han estat localitzades encara pel consistori. Actualment, un equip de pèrits està inventariant i valorant tot el que ha desaparegut de la col·lecció d'art. Les filles de l'industrial, segons la sentència del 2012, estan obligades a tornar-ho tot i, si no es troben les obres, a pagar-ne amb diners el valor al consistori.

La resposta de la família

L'endemà de les declaracions de l'Ajuntament, la família de Julio Muñoz Ramonet s'ha mostrat disposada a lliurar els quadres de Francisco de Goya i d'El Greco del llegat de l'industrial a l'Ajuntament de Barcelona si es garanteix que aquestes estaran exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya, ha dit l'advocat Jos Prado a TV3. "Demanem una sèrie de garanties a partir de les quals se'ns digui que les obres quedaran exposades al públic perquè l'objecte d'aquesta actuació és que aquestes obres d'art es vegin per part del públic. Per tant, volíem que el MNAC ens confirmés que no estarien tancades en un magatzem del museu, sinó que serien exhibides", ha subratllat.

stats