ARQUEOLOGIA
Cultura 06/02/2013

Pompeia reneix de les cendres: el jaciment es començarà a restaurar després d'anys d'abandó

Es destinaran 105 milions d'euros a les obres d'aquest jaciment del segle I. L'estat de ruïna de les restes arqueològiques italianes fins i tot va provocar la dimissió del ministre de Cultura

Efe
2 min
Pompeia / EFE

RomaLes obres de restauració de Pompeia, la ciutat sepultada per les cendres del volcà Vesuvi l'any 79 dC, han sigut presentades avui després que el jaciment arqueològic, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, fos objecte de denúncies pel seu mal estat de conservació.

Els treballs de restauració, que tindran un cost de 105 milions d'euros, dels quals 41,8 milions procediran del fons europeu de desenvolupament regional (FEDER), se centraran, en una primera fase, en la recuperació de la Casa dels Dioscurs i el criptopòrtic. La restauració a la Casa dels Dioscurs, amb un pressupost d'1,4 milions d'euros, se centrarà en la construcció d'una coberta per protegir els frescos, mentre que els treballs del criptopòrtic, al qual estan destinats 563.000 euros, es dirigiran a l'enfortiment del mur i la construcció d'una passarel·la.

Dimissions per culpa d'un jaciment

Les restes arqueològiques de Pompeia, situada al sud d'Itàlia, han sofert un gran deteriorament en els últims temps, amb ensorraments parcials produïts per les fortes pluges que van afectar la zona el 2010 i 2011 i que van produir, entre altres destrosses, la caiguda de l'enclavament arqueològic de la Casa dels Gladiadors. Arran d'aquests successos, el llavors ministre de Cultura, Sandro Bondi, es va veure obligat a dimitir després de les crítiques rebudes per l'oposició, que l'acusaven d'haver destinat pocs fons públics a la cultura i a les excavacions de Pompeia, en concret, una zona arqueològica de 440.000 metres quadrats.

El complex arqueològic de Pompeia també ha estat objecte de nombrosos robatoris i s'ha vist malmès per la presència de la màfia napolitana, la Camorra, acusada de tenir interessos econòmics a la zona arqueològica. La Comissió Europea i el govern italià han donat avui el tret de sortida a aquestes obres de restauració, amb les quals Itàlia busca rentar la cara del complex arqueològic per tal d'augmentar l'atractiu del lloc, el nombre de visitants i els ingressos de la zona.

Durant segles Pompeia va romandre soterrada, fins que per ordre del rei Carles de Borbó, el futur Carles III d'Espanya, van començar les excavacions, que duren fins avui. Més de mitja ciutat, que va arribar a allotjar més de 20.000 persones, segueix encara sense descobrir, segons els experts. La restauració de Pompeia arriba enmig de la polèmica suscitada per l'estat de conservació d'altres importants monuments italians, com el del Colosseu, on s'han produït diversos despreniments de la façana externa.

stats