Música
Cultura 17/12/2019

Jazz Terrassa crea l'arxiu jazzístic més complet de Catalunya

Trudy Lynnn, Luna Cohen i Dave Liebman & Richie Beirach Duo, grans noms del 39è Festival de Jazz

Acn
2 min
Susanna Carmona, directora del Festival de Jazz de Terrassa, amb Conrad Roset, el creador del cartell

BarcelonaEl Club de Jazz Terrassa ha creat l'arxiu jazzístic més complet de Catalunya. L'eina recopila totes les actuacions musicals que s'han celebrat a la capital vallesana des de l'any 1959 fins a l'actualitat i inclou un ampli fons fotogràfic. Es tracta d'un total de 6.359 concerts i 6.256 artistes. L'arxiu s'ha presentat en una roda de premsa aquest dimarts, en què també s'han donat a conèixer alguns dels noms del 39è Festival Jazz Terrassa, que se celebrarà de l'11 al 19 de març i que inclou artistes com ara Luna Cohen, Ignasi Terraza Trio & Pureum Jin, l'artista texana Trudy Lynn, Dave Liebman & Richie Beirach Duo i Avishai Cohen & Big Vicious, entre d'altres. El cartell d'enguany és obra de Conrad Roset i representa una dona tocant el contrabaix de Joan Humet.

La directora del Festival Jazz Terrassa, Susanna Carmona, ha afirmat que "ha sigut un repte poder digitalitzar tot l'arxiu jazzístic dels 60 anys de trajectòria del Club de Jazz Terrassa". N'ha destacat la importància i ha assegurat que cap altre club de jazz de Catalunya disposa d'un arxiu d'aquestes característiques. Alhora, indica que fa més de 24 anys que treballen per poder disposar d'aquesta eina.

El contingut es pot buscar per artista, espai, data, estil o àmbits de programació. Inclou informació sobre totes les formacions que en aquest temps han actuat a la ciutat i material fotogràfic propi. L'arxiu ha permès fer un llistat amb els deu músics que més cops han actuat a la capital vallesana, que ha revelat que l'egarenc Adrià Font ocupa la primera posició. També destaquen Josep Marià Farràs, Pau Bombardó i Tete Montoliu.

La roda de premsa d'aquest dimarts també ha servit per avançar alguns dels concerts que es podran veure en la 39a edició del Festival Jazz Terrassa. La programació de la Nova Jazz Cava s'iniciarà el 12 de març amb un doble concert. D'una banda, Ignasi Terraza Trio i la saxofonista coreana Pureum Jin presentaran el disc The real blue live in Barcelona, i, de l'altra, la vocalista brasilera Luna Cohen actuarà amb el pianista John Crawford i dos dels màxims exponents de la música brasilera al Regne Unit, el baixista Matheus Nova i el bateria Uccio Gaeta.

A més, la tradicional Nit de Blues estarà protagonitzada per Trudy Lynn, una veterana texana que debuta al festival i que presentarà el seu treball Blues keep knochin'. El 14 de març visitaran Terrassa Dave Liebman & Richie Beirach Duo, i la cloenda, que serà el 29 de març, anirà a càrrec del trompetista Avishai Cohen & Big Vicious.

Carmona ha aprofitat l'ocasió per explicar que amb l'objectiu d'internacionalitzar el certamen, aquest 2020 s'ha arribat a un acord a l'Amersfoort Jazz Festival d'Holanda per fer una coproducció conjunta que s'estrenarà a Terrassa i després viatjarà als Països Baixos. La proposta es basa en una actuació conjunta de les saxofonistes Kika Sprangers i Irene Reig, i la previsió és que també pugui formar part de la programació del Babel Jazz d'Hongria.

stats