Art
Cultura 28/02/2020

Joan Fontcuberta i Pilar Rosado guanyen el premi de la Col·lecció BEEP d'art electrònic a Arco

Tatxo Benet compra una instal·lació d'una artista saudita per a la seva col·lecció d'art censurat

i
Antoni Ribas Tur
2 min
'Propopagnosia', de Joan Fontcuberta i Pilar Rosado

BarcelonaJoan Fontcuberta i Pilar Rosado han guanyat aquest divendres la 15a edició del premi que la Col·lecció BEEP d'art electrònic concedeix dins la fira Arco amb Prosopagnosia, una sèrie de retrats generats mitjançant algoritmes. Exposada a l'estand de la galeria Àngels Barcelona, l'obra consisteix en tres fotografies, el software que les ha generat i un llibre objecte sobre la complexitat del retrat contemporani. El Museu Reina Sofia ha comprat a la mateixa galeria les 16 pintures de castes de Daniela Ortiz que es van poder veure a la gran exposició que La Virreina li va dedicar fins fa poques setmanes. Són les primeres obres de l'artista al museu.

Com expliquen fonts de la Col·lecció BEEP, Prosopagnosia mostra "la complexitat dels rostres contemporanis, a partir de la situació cognitiva de no poder reconèixer adequadament l'altre". Així, els rostres són "aparentment fluids" i produeixen una mena de "retrat robot".

'Prosopagnosia', de Joan Fontcuberta, a l'estand de la galeria Àngels Barcelona a Arco

Tatxo Benet compra una instal·lació d'una artista saudita

Un altre col·leccionista català destacat, Tatxo Benet, també ha aprofitat aquesta edició de la fira per fer créixer la seva col·lecció d'art censurat amb Suspended together, de l'artista saudita Manal AlDowayan, a la galeria Sabrina Amrani. L'obra consisteix en 200 coloms de porcellana i fibra de vidre que tenen impresos a les ales permisos de viatges per a dones saudites de totes les edats i condicions. La censura de l'obra es troba en el fet que quan es va exposar a l'exposició TERMINAL, Edge Of Arabia, l'agència de comunicació encarregada de fer el catàleg de la mostra va modificar la peça i va esborrar les inscripcions dels coloms.

'Suspended together’, de la artista saudita Manal AlDowayan

Com que les dones saudites no poden viatjar sense l'autorització de la família, l'obra té un fort component reivindicatiu. En el cas personal de Manal AlDowayan, el permís de viatge el signava el seu germà de cinc anys, l'única presència masculina de la família. Aquest fet subratlla les mesures de control que pateixen les dones a l'Aràbia Saudita.

stats