Música
Cultura 06/06/2019

Joan Manén va ser el primer violinista en enregistrar els concerts de Beethoven, Bruch i Mendelssohn

La descoberta és fruit d'una investigació del Museu de la Música de Barcelona

Ara
2 min
El violinista Joan Manén vist per Ramon Casas ( 1903)

BarcelonaEl Museu de la Música de Barcelona ha determinat que el primer intèrpret que va enregistrar la integral de concerts per a violí de Ludwig van Beethoven, Max Bruch i Felix Mendelssohn va ser el virtuós violinista barceloní Joan Manén (1883-1971). Aquesta conclusió és fruit d'una recerca de quatre anys que han dut a terme des del Museu de la Música de Barcelona el seu director, Jaume Ayats, i la seva bibliotecària i documentalista, Sara Guasteví, amb la participació del sonòleg Enric Giné.

Els exemplars físics dels discos es troben repartit en diverses institucions europees. Al Museu de la Música de Barcelona es conserven tres exemplars de regal del concert de Beethoven, un disc comercialitzat dels tres que completen Mendelssohn (versió de 1921), i dos dels tres de Bruch.

La Biblioteca de Catalunya conserva una digitalització de les parts 3-4-5-6 (dos discos) del concert de Beethoven, però no els discos físics d’on procedeix. La digitalització de les parts 3-4 han completat els discos de regal conservats al Museu de la Música.

A la Statsbiblioteket de Copenhaguen hi ha la versió completa del concert de Mendelssohn, que va ser enregistrat el 1931 a Hayes (a prop de Londres), mentre que el concert de Bruch apareix complet a la Deutsche Nationalbibliothek de Leipzig. Es tracta d'un enregistrament de 1921 fet també a Hayes.

El Museu de la Música conserva un valuós fons de Joan Manén, que també va destacar com un dels violinistes europeus més virtuosos a l’inici del segle XX. El llegat de Manén inclou, a més de partitures i manuscrits originals, el violí amb el qual l’any 1904 va inaugurar a Berlín una reeixida trajectòria internacional com a concertista. El 1964, el mateix Manén va donar al museu aquest violí, construït per Étienne Maire Clarà cap al 1890.

stats