Cultura 24/02/2014

Mor el poeta Joan Vergés als 85 anys

Els seus poemes els van musicar i popularitzar cantautors com Toti Soler, Maria del Mar Bonet o Joan Manuel Serrat

Ara
1 min

BarcelonaJoan Vergés, metge i poeta, ha mort aquest dilluns als 84 anys, just el dia que la Institució de les Lletres Catalanes havia de fer-li un homenatge al Palau Robert.

Nascut el 21 de març del 1928, Joan Vergés va publicar les seves primeres poesies dins l''Antologia poètica universitària', el 1949. Va rebre el premi de poesia de Cantonigròs per 'Cançons i altres poemes', que va aparèixer en el seu primer poemari, 'Soledat de paisatges' (1959).

Molts dels seus poemes han estat musicats per diversos músics i cantautors, sobretot per Toti Soler –a 'Liebeslied' inclou sis poemes de Vergés, i va fer la música de temes com 'Petita i blanca', que Ovidi Montllor va enregistrar–, però també Maria del Mar Bonet –'Comiat a un amor adolescent' (1993)–, Isidor Marí –'Provem altra vegada'– i Joan Manuel Serrat –Antoni Ros-Marbà fa els arranjaments d''El vell'–, i també per músics clàssics com Lluís Folch.

Ha estat guardonat amb el premi Joan Salvat-Papasseit (1965) amb 'El gos', el premi Carles Riba (1968) per 'La vida nova' –on hi ha inclòs potser el poema més conegut, 'Em dius que el nostre amor', que va ser cantat per Toti Soler i després versionat per Maria del Mar Bonet, Quimi Portet, Ester Formosa i Adolfo Osta, i també Marc Parrot– i el Ribas i Carreras dels premis Recull de Blanes (1986) per 'Com un bosc silenciós'. Pràcticament aquesta és tota la seva producció literària. Lleonard Muntaner ha publicat aquest 2013 la seva 'Poesia Completa'.

stats