LITERATURA
Cultura 13/09/2011

Mor Jordi-Pere Cerdà

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes l'any 1995, Creu de Sant Jordi 1986 i Premi Nacional de Literatura 1999, Jordi-Pere Cerdà és autor de poemaris, obres de teatre i reculls de narracions ambientats a la seva Cerdanya natal

Redacció
1 min
Retrat de Jordi-Pere Cerdà

BARCELONANascut el 4 de novembre de 1920 a Sallagosa, Antoni Cayrol –que signaria les seves obres amb el pseudònim de Jordi-Pere Cerdà– va créixer en l'ambient polític, cultural i social de l'Alta Cerdanya, geografia que evocaria més endavant als seus poemaris i reculls de contes. Els seus primers passos en el món de la literatura van ser a l'inici de la Segona Guerra Mundial, l'any 1941, quan va donar a conèixer quatre sainets de teatre que havia escrit l'any anterior i que van ser representats al seu poble natal. El 1942 va marxar a fer de soldat: quan va tornar, va provar de fer teatre i va incorporar en la seva obra literària elements que mostressin la realitat lingüística, la literària –la recuperació de les rondalles– i la vida social de la Catalunya Nord.

Va viure a Sallagosa fins al 1960, any a partir del qual es va establir a Perpinyà, on va dirigir una llibreria fins al 1976 i, sobretot, va promoure activitats catalanes al Rosselló i va donar a conèixer els problemes de la cultura catalana a la Catalunya Nord amb col·laboracions a Les Lettres Françaises i en números especials de la revista Europa. La Creu de Sant Jordi 1986 i l'edició de la seva poesia completa l'any 1988 a Columna el van donar a conèixer als lectors catalans. L'any 1990 es va representar al Teatre Romea una de les seves peces teatrals més emblemàtiques, Quatre dones i el sol. Cinc anys més tard, Cerdà va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i el 1999 li va ser atorgat el Premi Nacional de Literatura per la novel·la Passos estrets per terres altes. L'últim homenatge que va rebre va ser durant aquest darrer Sant Jordi.

stats