Arquitectura
Cultura 17/02/2015

Mor Josep Maria Bosch i Aymerich, arquitecte i empresari català

Entre les seves creacions destaquen la primera fàbrica de Seat, l'Institut d'Estudis Nord-americans a Barcelona i l'estació d'esquí La Masella

Ara
1 min
Josep Maria Bosch i Aymerich / Grup Bosch Aymerich

BarcelonaJosep Maria Bosch i Aymerich, enginyer industrial, arquitecte i empresari català, ha mort a Girona als 98 anys. Va estudiar simultàniament les carreres d'enginyeria i arquitectura i, gràcies al Premi Nacional de Fi de Carrera, va poder estudiar també a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT).

Va tornar a Barcelona com a director tècnic industrial del Consorci de la Zona Franca, on va ubicar la primera fàbrica de Seat. Bosch també va tenir un paper important per la ciutat quan, juntament amb el doctor Josep Poal, va fundar l'Institut d'Estudis Nord-americans. Entre les seves creacions més destacades s'hi compten, a més, l'estació d'esquí La Masella i el Teatre Marquina de Madrid.

A través de la seva fundació privada, Bosch promovia activitats culturals i socials, especialment vinculades amb l'arquitectura i l'urbanisme. L'any 2013, el Govern li van concedir la Creu de Sant Jordi "per la seva contribució a l'economia, singularment en els sectors turístic i immobiliari". Aquest fet va desencadenar la polèmica ja que l'empresari apareixia a la Llista Falciani com a evasor fiscal: tot i això, Bosch va negar haver tingut mai comptes a l'HSCB.

L'arquitecte tenia entre mans un projecte per repensar Espanya, ja que, tal com ja havia explicat en una entrevista pel programa de TV3 '(s)avis', creia que el sistema polític actual no funciona i que cal modificar l'estructura administrativa del país. La proposta de Bosch plantejava annexar Portugal i constituir un Estat Ibèric format per cinc macroregions. En l'entrevista a TV3, Bosch lamentava que, havent treballat a tot el món, mai no havia estat profeta a la seva terra.

stats