Cultura 08/04/2014

Josep Maria Subirachs en 20 obres

L'artista va morir dilluns a la nit a Barcelona als 87 anys. Està considerat com a un dels grans artistes catalans de la segona meitat del segle XX i un dels renovadors de l'escultura pública

Ara
1 min
'Retrat del pare de l'artista', de Josep Maria Subirachs (1994) / ESPAI SUBIRACHS

BarcelonaL'escultor Josep Maria Subirachs, conegut sobretot pels seus treballs a la Sagrada Família, va morir dilluns a la nit als 87 anys a Barcelona arran d'una malaltia neurodegenerativa. Nascut en una famíli humil del Poblenou barceloní, va haver de renunciar a la carrera d'arquitecte. Es va formar amb Enric Casanovas i Enric Monjo. Aviat, però, va evolucionar del seu noucentisme inicial cap a un estil més expressiu i esquemàtic. "Subirachs és un dels escultors cabdals de la segona meitat del segle XX", va dir el crític d'art Daniel Giralt-Miracle amb motiu del 85è aniversari de l'artista. "Va fer un salt mortal –va afegir– de l'escultura noucentista a l'abstracció gràcies a la seva excel·lent formació. I als anys 80 va recuperar la figuració reprenent el llenguatge del Renaixement i el Barroc i combinant-lo amb el 'pop art'. No es pot qüestionar que és una artista molt original i molt personal". Subirachs va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or del Mèrit artístic de l'Ajuntament de Barcelona.

Al llarg de la seva trajectòria, Subiracha va realitzar més d'un centenar d'escultures públiques, més de 70 de les quals estan a Barcelona.

stats