Cultura 14/06/2021

Judith Colell, nova presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català

La candidatura que liderava la cineasta ha obtingut 172 vots, 69 més que la candidatura encapçalada per Neus Ballús

Ara
2 min
Judith Colell: “Hem d’explicar que tenim un gran cinema i no queixar-nos i ploriquejar tant”

BarcelonaLa directora Judith Colell serà la nova presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català. Colell, amb un mandat de quatre anys, relleva en el càrrec la productora Isona Passola, al capdavant de l'entitat des del 2013.

Després de tres jornades de vot electrònic (del 9 a l'11 de juny), la seu de l'Acadèmia, al passeig Colom de Barcelona, ha rebut avui de les 16 a les 20 hores els acadèmics que han optat pel vot presencial. La Junta electoral, formada pels acadèmics Mariona Claveria, Rosa Maria Fusté, Lluís Maria Güell, Anna Petrus i Oriol Sala-Patau, i apoderats dels dos equips han supervisat el procés i han validat la victòria de la candidatura Cinema i Futur per 172 vots a 103, obtinguts per la candidatura Una Acadèmia de Portes Obertes, liderada per la també directora Neus Ballús i l'actor Sergi López. Les eleccions han tingut una participació del 56% dels acadèmics, una mobilització sense precedents a l'entitat.

De vicepresidenta espanyola a presidenta catalana

La nova Junta, presidida per Colell, estarà formada per les directores Carla Simón, Sílvia Quer i Alba Cros, l'actor David Verdaguer, l'actriu Maria Molins, el productor Sergi Moreno, el distribuïdor Carlos R. Ríos, la muntadora Ana Pfaff i el guionista Eduard Sola. A més de directora, Colell també és guionista i docent i el 2011 va ser escollida vicepresidenta de l'Acadèmia del Cinema Espanyol. El 2017 va entrar en la junta de l'Acadèmia del Cinema presidida per Passola, però durant la campanya electoral la productora va donar el seu suport a la rival de Colell, Neus Ballús. Les dues candidates van tenir converses per formar una candidatura unitària abans de posar-se en marxa el procés electoral, però finalment no hi va haver entesa entre les dues directores.

Durant la campanya, Colell va reivindicar que l'Acadèmia havia de centrar els esforços en posar en valor el cinema català "i no queixar-se i ploriquejar tant". La seva candidatura apostava per "obrir l'Acadèmia als socis i sòcies" i unir-se a les altres associacions de l'audiovisual català per "combatre la pèrdua de múscul del cinema català". Pel que fa a la relació amb les administracions públiques, Colell assegurava que serien " unes paparres, uns corcons, però amb dades a la mà per mostrar on érem fa cinc o deu anys i on som ara".

stats