Cultura 23/06/2021

'Operación Camarón': una comèdia més a l'estil Mediaset

Julián López és un policia de Valladolid infiltrat en una banda de trap de Cadis en la nova pel·lícula de Carlos Theron

1 min
Julián López a 'Operación Camarón'

'Operación Camarón'

(2 estrelles)

Direcció: Carlos Theron. Guió: Josep Gatell i Manuel Burque. 105 min. Espanya (2021). Amb Julián López, Natalia de Molina i Carlos Librado. Estrena als cinemes

La comèdia popular ha constituït sempre un mirall on es reflecteixen, distorsionades per la paròdia o l'excés, les tensions d'una societat en un moment precís. L’èxit d'Ocho apellidos vascos el 2014 tenia molt a veure amb l'aposta per una fórmula tradicional i reconeixible –acudits sobre bascos, humor basat en accents regionals– que generava una certa sensació de confort escapista en un moment de crisi econòmica i institucional; el film era, també, un al·legat a favor de l'entesa entre comunitats en un moment d'amenaça a l'anomenada "integritat nacional". Operación Camarón, produïda pel mateix conglomerat mediàtic, és un altre títol més d'aquest cicle de comèdia mainstream inaugurat per aquell film, convenientment tunejat per reflectir l'esperit de l'època.

Tràiler d''Operación Camarón'

El film de Carlos Therón –suposat capdavanter de la comèdia gamberra espanyola– presenta, de nou, una narrativa de peix fora de l’aigua (un tímid policia de Valladolid ha d’infiltrar-se en una banda de trap de Cadis per atrapar un narcotraficant) convenientment amanida amb elements contemporanis: cançons enganxoses de flamenc-trap, referències a la cultura cani i al·lusions esporàdiques al feminisme. La resta és tan suat –més acudits sobre andalusos i humor basat en accents regionals– que ni tan sols la química entre els protagonistes i algun diàleg força divertit poden fer remuntar una pel·lícula sorprenentment plana, incapaç de construir un sol gag visual de forma efectiva.

stats