Premis literaris
Cultura 25/10/2014

Una novel·la ambientada en la Guerra Civil i un assaig sobre el futur del periodisme triomfen als Premis Octubre 2014

El doctor en traducció Jordi Mas, el novel·lista valencià Juli Alandes i el periodista Albert Sáez, director adjunt d''El Periódico', guanyadors dels 43 Premis Octubre de poesia, narrativa i assaig

Salvador Almenar
3 min

ValènciaEls Premis Octubre han sumat aquest dissabte tres nous noms a la llarga nòmina de guardonats d'aquest concurs literari convocat per l'editorial Tres i Quatre. El poeta català Jordi Mas, amb l'obra 'Febrer', el professor i novel·lista valencià Juli Alandes, amb l'obra 'Trencatenebres', i el periodista català Albert Sáez, director adjunt d''El Periódico', amb l'obra 'El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici', han estat declarats els guanyadors de la 43a edició dels Octubre en les modalitats de poesia, narrativa i assaig, respectivament.

Els tres guanyadors recolliran aquesta nit en el tradicional sopar dels Octubre els guardons que els acrediten com a vencedors dels premis Vicent Andrés Estellés de poesia –dotat amb 3.000 euros–, Andròmina de narrativa –dotat amb 20.000 euros– i Joan Fuster d'assaig –dotat amb 6.000 euros.

Entre la història i la novel·la negra

Juli Alandes ha aconseguit amb la seva novel·la 'Trencatenebres' alçar-se amb el premi Andròmina de narrativa després que el 2013 aquest premi quedés desert. Per aquesta raó, enguany la dotació del premi és el doble de l'habitual –10.000 euros–. L'obra està contextualitzada entre la dictadura de Primo de Rivera i la Guerra Civil i, malgrat tractar-se d'una novel·la històrica que relata "fets documentats" de la història del País Valencià, segons ha explicat el mateix Alandes, conjumina alguns aspectes propis de la novel·la negra o de personatge.

En paraules de l'autor, "el fil conductor és una sèrie d'assassinats que es produeixen i està narrat des d'un punt de vista múltiple, és a dir, hi ha molts personatges i cadascun conta la seva part de la història i es construeix des de diversos punts de vista. És com una novel·la copista en la qual la realitat narrada es veu al mateix temps des de diverses perspectives".

El periodisme després de Twitter

El premi Joan Fuster d'assaig ha destacat en aquesta 43a edició la reflexió realitzada pel periodista català Albert Sáez titulada 'El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici'. Aquest assaig de Sáez –doctor en periodisme per la Universitat Ramon Llull– analitza l'estat actual del periodisme i reflexiona sobre les seves possibilitats de sobreviure en un context molt canviant per a la indústria de la comunicació.

L'autor assenyala que el seu assaig, que és una mena de "segona part" de la seva tesi doctoral, "és una reflexió de com les xarxes socials qüestionen el periodisme com l'hem fet fins avui. Hi ha gent que pensa que el qüestiona fins al punt de fer-ho desaparèixer, i el llibre el que intenta és explicar que hi ha una possibilitat perquè no desaparegui, que és que el periodisme retorni als seus orígens i recuperi les funcions per a les quals la gent el va inventar".

Una reflexió poètica sobre la fertilitat

Per últim, Jordi Mas, guanyador del premi Vicent Andrés Estellés, és llicenciat i doctor en traducció i interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona, on actualment treballa com a professor de llengua i literatura japoneses. El seu poemari 'Febrer' ha estat triat entre els 58 originals presentats com a guanyador en la categoria de poesia. Sobre el sentit que es pot extraure de la seva obra, el mateix Mas ha avançat que "hi ha una imatge central d'una noia caminant per un paisatge [el seu poble, Santa Coloma de Queralt], el recorregut es fa durant la quaresma i és una mena de reflexió sobre la fertilitat en general".

El sopar literari dels 43 Premis Octubre, que se celebra des de les 21 hores a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, està dedicat a commemorar els 40 anys de la Revolució dels Clavells a Portugal i d'altra banda serveix per retre homenatge als 15 anys de lluita del col·lectiu Salvem del Cabanyal.

En l'apartat cultural, està prevista l'actuació de la cantant Sílvia Pérez Cruz, que homenatjarà els 40 anys de la Revolució dels Clavells cantant 'Abril del 74', mentre que Lluís Llach, Santiago Vidal, Jaume Marfany, Isabel-Clara Simó o Vicent Sanchis reflexionaran sobre el dret a decidir de Catalunya.

stats