Llibertat d'expressió

La justícia belga decidirà sobre l'extradició de Valtònyc el 28 de desembre

La fiscalia belga en nom de l'espanyola manté la petició d'extradició pel delicte d'amenaces

3 min
El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, arribant aquest dimarts al Tribunal d'Apel·lació de Gant, a Bèlgica. Imatge del 23 de novembre del 2021

GantNou ajornament en el cas de l’extradició de Valtònyc a Bèlgica. La justícia del país ha decidit esperar fins al 28 de desembre per sentenciar definitivament sobre la petició de detenció després d'haver sigut condemnat a Espanya per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces. Malgrat la sentència Tribunal Constitucional belga, que va tombar la llei d'injúries a la Corona del país que hagués pogut permetre l'extradició del raper i la del Tribunal de Justícia de la UE, que va determinar que l'euroordre per enaltiment del terrorisme s'havia emès incorrectament, la fiscalia belga en representació de l'espanyola manté la petició d'extradició pel tercer delicte, el d'amenaces, i per això el jutge ha fixat la data del 28 de desembre per decidir-ho definitivament.

"No conec cap estat democràtic d'Europa on algú hagi anat a la presó per insultar o amenaçar ningú. Crec que el tribunal belga, a diferència de l'espanyol, no té cap influència política i dirà que no cal anar a la presó per això", ha dit el raper Josep Miquel Arenas a la sortida de la vista. L'advocat de la defensa, Simon Beckaert, ha explicat que confien en un 90% que la resolució del 28 de desembre serà favorable, però en cas que s'accedís a l'extradició per amenaces, el raper ha demanat preventivament complir la pena a Bèlgica, on només li correspondria una pena de presó de sis mesos que no hauria de complir. Beckaert tampoc descarta recórrer al Tribunal de Cassació posteriorment si és necessari: "Estarem preparats per a tots els escenaris", ha dit l'advocat després d'insistir que estan molt convençuts que el jutge de Gant denegarà l'extradició.

Valtònyc ha explicat que prefereix complir condemna a Bèlgica, un escenari que segons els advocats no és inèdit, perquè s'estima més quedar-se a Bèlgica "per seguretat, perquè Espanya té sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans per tortures a presons". "He vist també que l'estat espanyol no té cap problema en empresonar un raper i, per tant, m'estimo més quedar-me aquí", ha etzibat el músic.

Valtònyc es va exiliar el 2018

El cas del raper mallorquí a Bèlgica ja fa més de tres anys que s'allarga. Valtònyc es va exiliar el 2018 després de ser condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres d'algunes de les seves cançons en què feia afirmacions com ara: "Vull transmetre als espanyols un missatge, ETA és una gran nació", "A veure si ETA posa una bomba i explota" o "Que exploti un autobús del PP amb nitroglicerina carregat", per exemple.

Des que va arribar, el seu cas ha anat passant pels diversos esglaons de la justícia belga, durant els quals ha anat sempre recollint victòries. El primer va ser el tribunal de primera instància de Gant, que va rebutjar l'euroordre d'entrada, considerant que els delictes pels quals es reclamava el raper no tenien tipificació a Bèlgica. Però la fiscalia espanyola a través de la belga va recórrer i el cas va acabar al Tribunal d'Apel·lació de Gant, que és qui ha decidit aquest dimarts. En aquest cas, però, el jutge ha sigut minuciós i primer va preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si era pertinent extradir per la via ràpida el raper a través del delicte d'enaltiment del terrorisme tenint en compte que se'l reclamava d'acord amb la pena que es va fixar el 2015, quan es va modificar el delicte i es va establir una pena màxima de tres anys, ja que la legislació europea només permet l'extradició per la via ràpida per delictes castigats amb almenys tres anys de presó.

El TJUE va donar la raó al raper i va considerar que Espanya havia emès incorrectament l'euroordre. Així doncs, es descartava la via d'extradició pel delicte d'enaltiment del terrorisme i quedava pendent la d'injúries a la Corona. Però la decisió del Constitucional belga de declarar contrari a la llibertat d'expressió aquest delicte deixava molt difícil aquesta via. Per això, tant el raper com el seu entorn a Brussel·les van celebrar obertament la decisió del TC belga.

stats