Cultura 05/07/2016

L'Ajuntament de Borriana denega l'autorització per celebrar el festival Arenal Sound

El consistori al·lega que l'empresa responsable, que assegura que el festival se celebrarà, no ha aportat solucions per evitar les molèsties causades als veïns

Europa Press
3 min
L'Arenal Sound de Borriana. EFE

BorrianaL'Ajuntament de Borriana, a la comarca de la Plana Baixa, al País Valencià, ha acordat desestimar l'autorització al festival Arenal Sound per la "falta de garanties i solucions contra les molèsties veïnals" i després de dos informes tècnics municipals i un de la conselleria de Medi ambient que proposen denegar els permisos perquè "no tenen en compte l'existència" de fins a quatre fonts de soroll diferents als escenaris.

Els dos informes tècnics realitzats pels serveis municipals de l'Ajuntament de Borriana coincideixen "plenament" a assenyalar "la inconexió i la falta de garanties" de la documentació presentada per la mercantil Imusic Festival SL per a la celebració de l'Arenal Sound durant aquest estiu, segons ha informat el consistori en un comunicat.

Sobre aquest tema, recorda que l'actual equip de govern ja ha hagut de fer front a les indemnitzacions establertes en una sentència que va considerar que s'havia produït una vulneració de drets fonamentals dels veïns de la platja de l'Arenal durant l'edició de 2013.

En aquest sentit, segons afegeix, en els nous informes es posa de manifest que els estudis aportats per Imusic Festival SL "no resulten concloents a l'hora de garantir l'absència de molèsties als domicilis residencials, en particular si es considera la circumstància de la diversitat de fonts, per tant, no es verifica amb seguretat tècnica ni jurídica que no se sobrepassin els nivells màxims d'emissió".

El consistori subratlla que en "infinitat" d'ocasions el regidor delegat del festival, Vicent Aparisi, ha explicat que seus el consistori s'ha insistit "una vegada i una altra en què solament dins del marc de la legalitat tant a nivell de seguretat com quant a molèsties per soroll, es podria celebrar el festival". "Mai passarem per sobre d'una sentència que confirmava que en l'edició de 2013 s'estaven vulnerant els drets fonamentals dels veïns i veïnes de Borriana", ha recalcat Aparisi.

Sobre aquest tema, insisteix que tant l'informe tècnic com el jurídic elaborat pels serveis tècnics municipals "no poden ser més clars i contundents sobre les raons de la denegació" i coincideixen a assenyalar que, com ja es va anunciar des del consistori la passada setmana, l'Ajuntament "ha d'acatar la sentència i tenir en compte que no pot atorgar una autorització de celebració del festival Arenal Sound en contra dels criteris que manté la mateixa, ni promoure o consentir la seva celebració en les condicions plantejades per la promotora per al present exercici, a risc que les autoritats i funcionaris públics puguin incórrer en un delicte dels tipificats en la legislació penal vigent".

La sentència al·ludida establia que l'acte administratiu que autoritza el festival "no conté ni el més lleuger examen de la incidència acústica que provoca l'esdeveniment" a més de qualificar de "llicència de cors" l'autorització que els antics responsables municipals van signar i que "permet a l'autoritzat fer qualsevol cosa, sense una anàlisi dels horaris o el nombre de persones que assisteixen a l'esdeveniment".

En el cartell de l'Arenal Sound 2016, previst del 2 al 7 d'agost, figuren bandes i artistes com The Hives, Steve Aoki, Two Door Cinema Club, Kodaline, Crystal Fighters, Love of Lesbian, Second i Izal, entre uns altres.

L'empresa diu que el festival se celebrarà

La direcció del festival Arenal Sound assegura que l'edició de 2016 se celebrarà entre els dies 2 i 7 d'agost perquè compta "amb tota la normativa exigida" i s'ha facilitat tot el que ha demanat l'administració "i més". "Per tant, no és qüestionable si l'Arenal se celebrarà o no el 2016 i, en 2017, si no volen marxarem".

Així ho ha assegurat a Europa Press un dels directors del festival, Toño Sánchez, després que l'Ajuntament de Borriana hagi acordat desestimar l'autorització al festival per la "falta de garanties i solucions contra les molèsties veïnals" i després de dos informes tècnics municipals i un de la conselleria de Medi ambient que proposen denegar els permisos perquè "no tenen en compte l'existència" de fins a quatre fonts de soroll diferents als escenaris.

stats