Art
Cultura 18/02/2018

L'alcalde de Sixena: "Si les pintures han estat vuit segles sense climatització, no sé a què treu cap ara tanta obsessió"

El govern aragonès invertirà nous fons per instal·lar el sistema de climatització al monestir

Acn
4 min
L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, durant l'entrevista amb l'ACN.

Vilanova de SixenaL'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha assegurat que el govern aragonès invertirà nous fons per rehabilitar el monestir de Sixena amb l'objectiu d'instal·lar-hi el sistema de climatització. Ho fa, precisa en una entrevista a l'ACN, per "millorar" encara més les condicions de l'espai, però considera que no seria imprescindible. "Si les pintures han estat vuit segles sense climatització, no sé a què treu cap ara tanta obsessió", ha dit.

La polèmica sobre les condicions del monestir per acollir les pintures murals ha estat el blanc principal del debat pel retorn. De fet, la mateixa jutge d'Osca va paralitzar fa unes setmanes el trasllat argumentant la "fragilitat" dels frescos romànics. A la interlocutòria es posava en dubte la idoneïtat de l'espai i, segons la jutge, tampoc està acreditat que s'hagin acabat les obres de restauració a la sala capitular ni la instal·lació del sistema de climatització per garantir les condicions òptimes de conservació.

Davant aquesta situació, Salillas ha recordat que les pintures murals han estat al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) durant anys "sense climatització", que assegura que no es va instal·lar fins al 1995, coincidint amb l'obertura al públic de l'exposició. Amb tot, des del museu s'esgrimeix que, prèviament a exhibir-les, van estar guardades a l'espai de reserva, juntament amb la col·lecció d'art romànic, amb pintures murals com les de Sant Climent de Taüll. Un entorn considerat "l'adequat" fins aquell moment i equiparables a altres museus de l'Estat.

La sortida dels murals de Sixena del MNAC

Salillas també ha lamentat que el MNAC no vulgui traslladar ara les pintures a Sixena però, en canvi, sí que permetés que anessin a Nova York i Londres entre els anys 70 i 90. "Jo les desmunto quan vull, però per anar a Sixena, que és més a prop, no es poden desmuntar", ha criticat, un extrem que des del MNAC s'ha volgut precisar. Així, l'equipament ha esgrimit a l'ACN que només han sortit del museu alguns fragments desmuntables de les pintures que serveixen per accedir als arcs, de l'entorn de 70 centímetres per 50. Concretament, es va traslladar al Metropolitan Museum of Art de Nova York entre el febrer i el maig del 1970 dues peces petites coincidint amb l'exposició 'The year 1200'. Entre el març i el juliol del 1997 també van tornar al mateix museu nord-americà un dels dos fragments i un altre per a l'exposició 'The glory of Bizantium. Art and culture of the middle Bizantine'. Finalment, el 1984 aquests mateixos dos van participar en la mostra 'English romanesque' de la Hayward Gallery de Londres.

El polèmic estat de les obres

Preguntat pel polèmic estat de les obres que van arribar al desembre procedents del Museu de Lleida, Salillas demana que s'eviti "agitar" la "polèmica" perquè "estan com han d'estar", i recorda que els tècnics fan fotografies com a proves a la sortida i l'entrada dels equipaments. Els alabastres que pertanyien al retaule del Nen Jesús assegura que van sortir en mal estat de Sixena, mentre que els de Santa Anna sí que estaven en bon estat i, per aquest motiu, s'exposaven.

El president de l'Aragó, Javier Lambán, i la mateixa consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, van denunciar el mal estat en què van arribar al monestir fins al punt que van apuntar a la possibilitat de demanar indemnitzacions pel "maltractament" que asseguraven que havien patit.

Reclamar altres obres de Sixena

ReclamarL'alcalde de Vilanova de Sixena ha volgut sortir del pas de les crítiques que des de Catalunya s'han formulat assegurant que l'Aragó només reclamava les obres a equipaments del Principat. Salillas ha explicat a l'ACN que només reclamen les obres que van ser adquirides per altres equipaments o territoris posteriors al 1923, any en què es va aprovar la declaració del monestir de monument nacional, una figura que en garanteix la "protecció". Així, ha assegurat que hi ha obres anteriors a aquesta data que estan a Catalunya i que no s'han reclamat, com el retaule de Nostra Senyora dels Àngels, situat al MNAC i comprat per la Junta de Museus als anys 20. En aquest sentit, l'alcalde de Vilanova de Sixena ha lamentat que el MNAC no els permeti accedir als seus arxius per comprovar la data d'entrada de diverses obres d'art.

stats