MÚSICA
Cultura 07/04/2013

L'ARA celebra els 80 anys de Montserrat Caballé

El cap de setmana que ve el diari recupera en un CD exclusiu la sarsuela 'Cançó d'amor i de guerra'

Ara
2 min
Montserrat Caballé durant la presentació de l'exposició que es va poder veure al Gran Teatre del Liceu l'any passat i que commemorava el 50è aniversari del seu debut al teatre de la Rambla.

BarcelonaGairebé cada any es pot celebrar una efemèride destacada de Montserrat Caballé. La seva llarga i intensa trajectòria artística fa que s'acumulin els aniversaris. L'any passat, per exemple, va commemorar els 50 anys del seu debut al Gran Teatre del Liceu amb un recital, una exposició i l'edició d'un triple CD amb enregistraments històrics.

La setmana que ve, concretament el 12 d'abril, la soprano barcelonina farà 80 anys. Aquell mateix dia, i també el dissabte 13 i el diumenge 14, es podrà aconseguir amb l'ARA un CD amb un altre enregistrament històric: la sarsuela Cançó d'amor i de guerra , del compositor valencià Rafael Martínez Valls, que la soprano va interpretar el 1974 amb Carme Decamp, Josep Carreras, Vicenç Sardinero, Dalmau González, l'Orfeó Gracienc i l'Orquestra Simfònica de Barcelona sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà.

Quan es va publicar el vinil original de Cançó d'amor i de guerra , Montserrat Caballé ja era una de les veus més prestigioses de la lírica internacional gràcies a la puresa, el control i la potència que exhibia en tots els personatges que cantava. Dues dècades abans, l'any 1956, el director del Teatre de l'Òpera de Basilea, Hermann Wedekind, l'havia sentit cantar a Itàlia. La fascinació que va sentir el va dur a contractar-la. Després de participar a La bohème de Puccini, Caballé va anar assumint nous reptes, com ara debutar a Viena amb la Donna Elvira de l'òpera Don Giovanni de Mozart el 1959.

Reconeguda en els grans teatres de l'Europa Central, la soprano barcelonina va fer el seu debut al Liceu el 7 de gener del 1962 amb l' Arabella de Richard Strauss. Faltava poc perquè es convertís en una estrella. Així va ser quan el 1965, al Carnegie Hall de Nova York, va cantar en la representació de Lucrezia Borgia de Donizetti. Tot el que va venir després va ser un reconeixement darrere l'altre. Però Montserrat Caballé no es va limitar a cantar el bo i millor del repertori operístic. Fruit de la seva estreta vinculació amb el Liceu, la soprano va fer que el teatre de la Rambla es convertís també en una plataforma per donar a conèixer un repertori belcantista romàntic poc freqüent a casa nostra.

La Francina del Vallespir

L'interès de Montserrat Caballé per reivindicar música no estrictament operística la va dur també a cantar sarsueles, un gènere que ha abordat en un bon nombre de discos, un els quals Cançó d'amor i de guerra . En aquesta sarsuela cantada en català de Martínez Valls amb llibret de Lluís Capdevila i Víctor Mora, Caballé interpreta la Francina, una jove del Vallespir que viu atrapada en un triangle amorós en plena Revolució Francesa, l'hivern del 1793.

L'amor de la Francina és l'Eloi, un forjador que acaba sent capità de l'exèrcit republicà. Aquí l'interpreta un Josep Carreras que el 1974 era un jove tenor de 28 anys que tot just començava a ser reconegut internacionalment. Aquell mateix any Carreras va triomfar a Nova York amb Tosca . Caballé, que havia donat suport al tenor barceloní en els primers anys de la seva trajectòria, va comptar amb ell per cantar en aquesta Cançó d'amor i de guerra que el cap de setmana que ve, del divendres 12 al diumenge 14 d'abril, es podrà aconseguir amb l'ARA.

stats