Cultura 24/05/2018

L'Audiència Nacional dicta una ordre de detenció espanyola i internacional contra Valtonyc

Es desconeix el parador del raper, que avui hauria d'ingressar en una presó

Laura Serra
2 min
Valtonyc

BarcelonaEl fiscal de l'Audiència Nacional ha dictat una ordre de detenció espanyola i internacional contra Valtonyc. També s'ha emès una ordre europea de detenció "davant la possibilitat coneguda que es trobi en un país de la Unió Europea", diu el comunicat. Aquest dijous al matí el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja ha assegurat que el tribunal competent dictaria aquesta ordre de detenció per al raper mallorquí, condemnat a tres anys i mig de presó per injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i amenaces, i que ha fugit a l'exili per evitar la presó. El que ningú vol confirmar és si efectivament és a Bèlgica, com ahir s'apuntava, on hauria marxat amb el suport dels polítics independentistes exiliats.

La fiscalia admet que el cantant està "en parador desconegut" i que ha sigut impossible notificar-li la diligència que requeria el seu ingrés a presó en el termini de deu dies. En teoria, Valtonyc tenia fins a les 12 de la nit per presentar-se a la presó, de manera que s'ha accelerat la maquinària judicial davant les informacions periodístiques que ahir van revelar que havia fugit d'Espanya. Aquest dijous al matí el coronel de la Guàrdia Civil a les Balears Jaume Barceló assegurava que el cos no té cap constància que Valtonyc hagi fugit a Bèlgica i deia que només "es posaria en marxa la maquinària" per buscar-lo si no s'hi presentava. També assegurava que l'Audiència Nacional no havia demanat que es fes seguiment del músic, tot i que ell havia afirmat a les xarxes que havia notat un seguiment policial.

"No sabem si és viu o mort"

"No tinc ni idea d'on és", també afirmava avui la delegada del govern espanyol a les Balears, Maria Salom. El mateix assegurava l'entorn del músic en un acte sobre la llibertat d'expressió i de premsa que s'ha fet al Parlament Europeu amb eurodiputats d'ERC i del BNG, el Grup de Suport a Valtonyc, el cantant Pablo Hasél i La Insurgencia. "Estem molt preocupats perquè fa tres setmanes que no sabem res d'ell. No sabem ni si és viu o mort ni sabem si està bé o no. En cas que hagi triat l'exili el continuarem defensant. En Josep sempre ha dit que ell mai es rendiria perquè no ha fet res dolent", ha dit el portaveu del Grup de Suport a Valtonyc, Mulay Embarek.

El raper Pablo Hasél ha dit que "respecta la decisió que ha pres Valtonyc, si al final es confirma que està exiliat, encara que ell encara no ho ha confirmat, però l'exili tampoc implica llibertat perquè implica no ser a la seva terra amb els seus éssers estimats". Ell no té intencions de marxar a l'estranger, ha dit: "La decisió que jo he pres és la de resistir des de l'estat espanyol, des dels carrers o des de la presó".

Qui també ha assistit a l'acte de suport a Valtonyc és el conseller de Cultura, Lluís Puig, que el president Quim Torra vol restituir, i que també està exiliat per evitar la presó.

stats