Cultura 19/10/2011

Leonard Cohen anuncia disc nou per abans que s'acabi l'any

El divendres rebrà el premi Príncep d'Astúries de les Lletres

Ara
2 min
Leonard Cohen

L'escriptor i cantant canadenc Leonard Cohen ha anunciat a Oviedo, on divendres rebrà el premi Príncep d'Astúries de les Lletres 2011, que acaba d'acabar el seu nou disc, Old ideas, deu cançons noves que ja ha tocat per a algunes persones i diu que “sembla que agraden”. El disc, el dotzè de la seva carrera, arriba set anys després de Dear Heather. No obstant això, encara no té clar si farà una nova gira després de la publicació d'aquest treball.

Cohen va obtenir el Príncep d'Astúries, segons el jurat, per saber explicar la vida "com una balada interminable" i haver creat "un imaginari sentimental" en què es fonen música i poesia. També l'ha rebut per haver creat una obra que ha influït en tres generacions de tot el món.

En la roda de premsa que ha ha ofert a Oviedo, ha demanat disculpes “per no parlar espanyol tot i estar molt influenciat” per aquesta cultura, per poetes com Federico García Lorca, així com pel flamenc o la guitarra espanyola.

El cantant ha reiterat que Lorca va ser el poeta que més el va influir en la seva adolescència. Fins al punt que la seva filla es diu Lorca. Després de començar a llegir els seus poemes amb 15 anys, va conèixer un “paisatge tremendament familiar” i que era “molt proper al silenci”.

Cohen s'ha mostrat humil a l'hora de valorar la seva influència: ha afirmat que quan escriu o agafa la guitarra ho fa sempre com “un principiant”, com algú que comença des de zero i “lluita contra el silenci, contra les pròpies debilitats”.

També ha reconegut sentir simpatia cap al moviment dels indignats. Ha afirmat tenir amics que han perdut la feina i ho passen malament, i ha lamentat que es retallin despeses destinades a la cultura, encara que ha advertit que la creació artística tirarà endavant amb o sense suport dels governs.

El premi Príncep d'Astúries de les Lletres també ha provocat el riure dels periodistes a l'assegurar que no recomanaria a ningú que llegís cap de les dues novel·les de ficció que ha escrit, El joc favorit i Els bells vençuts: "No perdi el temps, perquè no mereixen la pena. És difícil per a mi recomanar un dels meus llibres quan hi ha tant poc temps i tantíssima bona literatura aquí", ha dit Cohen a la periodista que n'hi ha demanat l'opinió.

stats