Cultura 16/01/2015

L'esplanada dels museus de Montjuïc acollirà el futur Centre Nacional de Fotografia de Catalunya

El Pla Nacional del sector fixa deu eixos de treball per visibilitzar i donar a conèixer el paper de la fotografia en la història del país

Acn
3 min
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit la presentació del Pla Nacional de Fotografia / ACN

BarcelonaEl patrimoni fotogràfic del país es recollirà en el futur Centre Nacional de Fotografia. Així ho estableix un dels eixos del Pla Nacional de Fotografia del Departament de Cultura presentat aquest divendres, que busca visibilitzar i incentivar el paper d'aquest patrimoni cultural. L'equipament, que es preveu que s'ubiqui a l'esplanada dels museus de Montjuïc -a l'entorn del MNAC-, serà el primer espai "en què el punt de vista serà la fotografia", com ha explicat el director del MNAC, la institució que l'impulsarà juntament amb el Govern. El Pla també preveu crear un fons i una col·lecció nacional, establir criteris comuns de gestió i incorporar la disciplina en els programes universitaris i de graus.

El patrimoni fotogràfic de Catalunya està composat per més de 35 milions de fotografies inventariades que responen a la tasca de conservació i preservació que diversos agents del sector han dut a terme des de fa 150 anys. Amb l'objectiu de normalitzar, posar en valor i impulsar actuacions en l'àmbit de la fotografia, una demanda estructural del sector, el Departament de Cultura ha presentat aquest divendres el primer Pla Nacional de Fotografia de Catalunya.

El Pla planteja deu eixos que han de servir per promoure la participació activa i coordinada de les institucions i centres culturals del país. Entre aquestes, destaca la creació del futur Centre Nacional de Fotografia, que cobrirà el buit en el sistema museístic català i donarà resposta a una tradicional demanda, posant en valor una de les poques disciplines culturals que no té un museu específic. El centre es crearà amb la col·laboració del MNAC i, al llarg d'aquest any, es constituirà un grup de treball per impulsar-lo.

Segons paraules del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, serà un espai entès "com els museus d'avui dia". "No és un lloc de patrimoni estàtic, sinó de valoració, incitació i enfortiment de la realitat artística", ha reblat. En definitiva, un punt de trobada per impulsar la vida artística i professional del sector i un "lloc de passat, present i futur". Malgrat això, també es preveu que tingui una col·lecció estable del patrimoni fotogràfic del país, amb exposicions temporals, de creadors emergents, entre d'altres. Tot i que encara no hi ha un calendari fixat, el "desig" de Mascarell és que el centre comenci a generar iniciatives "ben aviat".

De la seva banda, un dels artífex de la idea, el MNAC, serà un dels impulsors del centre però, en paraules del seu director, Pepe Serra, "no el dirigirà, ni capitalitzarà, ni el liderarà", ja que seran els membres de la comissió de seguiment els que "marcaran la pauta". Al seu entendre, però, considera que el fons que hi haurà d'ingressar hauria de ser en funció del seu "valor" i no "del preu".

Un fons nacional i una col·lecció de fotografia

Més enllà del Centre de Fotografia, el Pla Nacional també fixa la creació d'un fons nacional de fotografia que buscarà difondre les diverses col·leccions a Catalunya i que es preveu que tingui una primera versió entre el 2016 i el 2017, així com una col·lecció nacional de fotografia, que integrarà aquell conjunt de peces de titularitat pública de Catalunya i aquelles que, tot i ser de titularitat privada, són indispensables per entendre l'evolució de la història de la fotografia.

Entre els eixos bàsics del Pla també destaca la creació d'un portal de fotografia per divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani de Catalunya a nivell nacional i internacional i que seria una realitat a finals d'aquest mateix any.

En paral·lel, també s'establiran instruments de protecció del patrimoni fotogràfic, es fixaran criteris comuns de gestió de col·leccions, es continuarà treballant perquè la fotografia s'insereixi en el relat dels museus de Catalunya -en la línia del que ja està fent el MNAC-, s'establiran centres de referència en la restauració i conservació i es treballarà perquè la fotografia s'incorpori en els programes universitaris i de graus professionals. Una comissió vetllarà pel desplegament d'aquest pla i l'integraran set professionals del sector i representants dels principals equipaments culturals.

stats