EXPOSICIÓ
Cultura 12/12/2012

L'exposició 'Desenterrant el silenci' documenta la repressió dels mestres de la República

La mostra fotogràfica de Sergi Bernal se centra en l'afusellament del professor català Antoni Benaiges

Acn
1 min
Les fotografies de Sergi Bernal documenten la vida i el tràgic final del mestre de la República, Antoni Benaiges / ACN

BarcelonaEl Memorial Democràtic va inaugurar ahir la mostra 'Desenterrant el silenci', de Sergi Bernal, al castell de Montjuïc. Aquesta exposició fotogràfica és el resultat d'un projecte d'investigació sobre la vida i la mort del mestre català Antoni Benaiges, afusellat i enterrat el 1936 en una fossa a les muntanyes de la Pedraja (Burgos).

L'exposició, que vol fer memòria sobre la repressió patida pels mestres de la República durant i després de la Guerra Civil, consta de 32 fotografies, una reproducció de part de la fossa de 20 metres quadrats, facsímils i un audiovisual, i es pot visitar de forma gratuïta fins al proper 22 de març.

L'agost del 2010, el Grup de Ciències Aranzadi va localitzar uns casquets de bala i restes humanes en una fossa comuna de la Pedraja (Burgos). En excavar-la hi van trobar 104 restes. Sergi Bernal va documentar fotogràficament aquell treball. A peu de fossa, i gràcies a un testimoni, es va recuperar la figura d'un mestre català desaparegut l'any 1936 en aquelles terres, Antoni Benaiges, mestre d'escola del petit poble burgalès de Bañuelos de Bureba. Bernal va seguir la pista d'aquest mestre progressista, molt estimat pels seus alumnes, que va ser torturat i assassinat pocs dies després que comencés la Guerra Civil.

stats