ARA LLEGIM
Cultura 12/10/2012

Liao Yiwu: "Mo Yan és un canalla"

L'escriptor xinès exiliat a Berlín rebrà a la Fira Internacional de Frankfurt el Premi de la Pau dels llibreters alemanys: "Abans de Tiananmen somiàvem amb la democràcia. Des de la massacre molts no fan res més que pensar en els diners"

Efe
2 min
Liao Yiwu, Premi de la Pau dels llibreters alemanys a la Fira de Frankfurt / AFP

BerlínL'escriptor xinès Liao Yiwu, considerat com el poeta de la massacre de Tiananmen, perquè la va predir en un poema escrit un dia abans, ha atacat durament el premi Nobel de literatura 2012, el seu compatriota Mo Yan, a qui ha qualificat de "canalla" i d'intel·lectual del règim.

"Mo Yan fa pocs mesos va organitzar un acte amb cent escriptors en què cada un d'ells va transcriure un text de Mao com a mostra de fidelitat al règim. Això els dóna una idea del personatge, és un canalla", ha dit Liao a la Fira del Llibre de Frankfurt. Liao rebrà diumenge vinent el Premi de la Pau dels llibreters alemanys per la seva denúncia permanent contra l'opressió a la Xina, que li ha costat quatre anys de presó i l'exili a Berlín.

"Hi ha molts paràmetres segons els quals es pot mesurar un escriptor. Però la Xina és una dictadura i en una dictadura un escriptor no pot deixar de banda la moral", ha afirmat Liao. "Mo Yan és vist per tots els que lluiten contra l'opressió a la Xina com un intel·lectual del règim. El premi ara fa pensar que el sistema de valors d'Occident és molt difús", ha afegit.

Liao Yiwu i Tiananmen

La història de Liao com a intel·lectual incòmode va començar el 3 de juny de 1989, quan, un dia abans dels successos de Tiananmen, va escriure el poema 'Massacre', que anticipava el que havia de passar. "En aquesta època jo era un poeta i políticament un anarquista. Veure que els tancs marxaven cap a Pequín em va produir una ira que vaig haver d'expressar", ha rememorat avui.

El poema el va portar a la presó, on va passar quatre anys i va viure una sèrie d'experiències que després explicaria al llibre 'Per una cançó i centenars de cançons'. Els serveis de seguretat del règim li van confiscar el manuscrit en dues ocasions. "Vaig treure la força per escriure el llibre tres vegades de les pors que tenia. La presó és una experiència que converteix la gent en animals, i només a través de l'escriptura em podia alliberar d'això", va dir.

Després de la seva sortida de la presó, Liao, que també és músic de carrer, va estar recorrent la Xina i parlant amb gent molt marginal. D'aquesta experiència n'ha tret diversos llibres d'entrevistes, que, segons ell, reflecteixen una "Xina invisible" que poc té a veure amb la Xina oficial. Aquesta altra Xina i el record de la massacre de Tiananmen són els dos eixos de les preocupacions de Liao.

"La massacre és viva en el record de molts, el 2012 un pare de família es va suïcidar per protestar perquè no s'havia fet justícia per la mort del seu fill", va dir. No obstant això, no hi ha una discussió pública a la Xina pel tema. "Fins al 1989 somiàvem amb la democràcia. Des de la massacre molts no fan res més que pensar en els diners", ha afegit.

Liao no pensa visitar les editorials xineses que estan presents a la Fira de Frankfurt. "Els que són aquí no m'interessen. Són els representants de la cultura oficial del règim", ha dit.

stats