6 dies d'arrest domiciliari, mòbil retirat i 4 mesos sense anar al cine: la condemna per gravar una pel·lícula en un cine

Un jutjat de Menorca dicta la primera condemna per gravar en una sala

El jutjat de primera instància número 2 de Maó ha dictat la primera sentència condemnatòria per una falta contra la propietat intel·lectual per gravar imatges en una sala de cinema durant l'emissió d'una pel·lícula. El denunciat, un jove resident a Sant Lluís que havia sigut detingut en dues ocasions per fets similars, va ser sorprès el 5 d'octubre del 2013 pel personal de les sales de cinema Ocimax de Maó quan gravava amb el telèfon mòbil les imatges d'una de les pel·lícules. Un informe de la policia judicial sobre el cas recollia que el material emprat en la gravació li va ser intervingut a la sortida de la sala.

El magistrat que ha dictat la sentència ha decretat que els antecedents personals de l'imputat i les característiques tècniques del telèfon mòbil requisat permeten concloure que les imatges obtingudes serien comercialitzades per internet sense permís dels propietaris de les obres audiovisuals i a canvi d'un benefici econòmic en funció de les descàrregues obtingudes. Aquests fets han estat considerats com una falta contra la propietat intel·lectual, perquè el denunciat encara no havia obtingut benefici econòmic amb la seva acció.

La sentència imposa la condemna de sis dies de localització permanent i el pagament de les costes processals. També li ha estat retirat el mòbil que va fer servir i se li ha prohibit accedir a cap sala de cinema durant quatre mesos.

Segons la Federació per a la Protecció de la Propietat Intel·lectual, aquesta sentència "se suma al corrent de bones notícies per als defensors de la propietat intel·lectual". Un "corrent" que va començar a finals de novembre quan l'Audiència Provincial de Castelló va ratificar la condemna contra diverses pàgines web d'enllaços a continguts il·legals de música, videojocs per a consoles, pel·lícules i programes d'ordinador i que ha continuat amb el bloqueig, la setmana passada, de dues de les principals webs per accedir a sèries i pel·lícules piratejades.