Mor als 90 anys Lucho Gatica, la veu llegendària del bolero

Va enregistrar 13 àlbums d'estudi, l'últim el 2013, titulat 'Historia de un amor'

El llegendari cantant de boleros Lucho Gatica, d'origen xilè i resident a Mèxic des de feia mig segle, ha mort aquest dimarts als 90 anys, segons ha confirmat la família de l'artista. "Bon viatge! T'estimo", va publicar a les xarxes socials el seu fill, l'actor mexicà Luis Gatica, juntament amb una imatge d'un crespó negre. Xile ha decretat un dia de dol oficial. L'artista es va fer famós interpretant 'Historia de un amor', 'El reloj', 'Contigo en la distancia' o 'La barca'.

Nascut a Rancagua (Xile) l'11 d'agost de 1928, Luis Enrique Gatica, conegut com a Lucho Gatica, va començar a cantar el 1941 amb el seu germà, Arturo, amb qui formaven un duo que cantava a la ràdio. El primer enregistrament professional va arribar el 1949. El 1952 va gravar els primers temes que li donarien èxit internacional, 'Sinceridad' i 'Contigo en la distancia', acompanyat de Los Peregrinos. Al llarg dels anys 50 va guanyar-se el sobrenom del Rei del Bolero; a Xile la popularitat d'aquest gènere va superar la del tango.

El 1956 ja va sortir de gira per llatinoamèrica i va decidir establir-se a Mèxic, on la seva carrera va fer un salt i va obtenir fama internacional gràcies a la seves balades i boleros. També va participar en diverses pel·lícules entre el 1956 i el 1983. La seva fama va anar més enllà dels països llatins: fins i tot la Metro Goldwyn Mayer el va convidar a diverses festes que organitzava i a la qual acudien grans celebritats de l'època, com Elvis Presley o Nat King Cole. Serà recordat cantant 'No me platiques', 'Sabor a mi', 'Yo vendo unos ojos negros' i 'Tú me acostumbraste', entre altres 'hits' del gènere.

Al llarg de 70 anys de carrera va enregistrar 13 àlbums d'estudi, l'últim el 2013, titulat 'Historia de un amor'. El 2007 va rebre e l Grammy Llatí a l'excel·lència. El seu nom va quedar immortalitzat fins i tot al Passeig de la Fama de Hollywood el 2008; va ser el segon xilè a rebre aquest honor.