Art
Cultura 19/07/2021

El Macba cessa la conservadora en cap i el cap de programes públics

Tanya Barson denuncia que els acomiadaments s'han produït en una reorganització del museu que relega la direcció artística "a un paper simbòlic"

3 min
La nova conservadora en cap del Macba, Tanya Barson

BarcelonaEl Macba torna a estar envoltat per la polèmica: la conservadora en cap del museu, Tanya Barson, ha denunciat aquest dilluns al seu perfil d’Instagram que divendres ell i el cap de programes públics, Pablo Martínez, van ser cessats, coincidint amb l’anunci que la curadora Elvira Dyangani serà la nova directora del museu a partir del mes de setembre. Com diu Barson, els acomiadaments es van produir després que el consell general del Macba aprovés el dia anterior una modificació del model organitzatiu del museu. Unes hores després de Barson, Pablo Martínez també ha denunciat els fets a Twitter. La notícia ha provocat la reacció de diversos professionals vinculats al Programa d'Estudis Independents. Entre ells, la filòsofa Marina Garcés ha anunciat que els pròxims dies ella i l'antropòloga Yayo Herrero faran pública leva postura com directores del PEI.

Aquesta reordenació, segons Barson i Martínez, implica l’agrupament dels departaments de col·lecció, exposicions, programes públics, el Programa d’Estudis Independents i el Centre d’Estudis i Publicacions en una nova direcció de curadoria i recerca. També la creació de la plaça de director de curadoria i recerca, i un altre nou departament, el d’educació i mediació. Per a Barson i Martínez, aquestes decisions donen més poder al gerent, Josep Maria Carreté, perquè depenen d'ell més direccions dins el museu i releguen la direcció artística “a un paper més simbòlic”. Pel que fa al càrrec de director de curadoria i recerca, asseguren que "duplica" les funcions del director de la institució.

Tanya Barson y Pablo Martínez van incorporar-se al Macba després de guanyar dos concursos públics que havia convocat el museu. Pablo Martínez havia treballat amb Ferran Barenblit en la seva etapa anterior com a director del Centre CA2M de Móstoles (Madrid). En el moment del seu nomenament, Tanya Barson tenia a càrrec seu els departaments de col·lecció, exposicions i publicacions. De Pablo Martínez depenien el Centre d’Estudis i Documentació Macba, el PEI Programa d’Estudis Independents, els Programes Públics i l’àrea d’educació.

La resposta del museu

Després de la notícia el museu ha fet públic un comunicat per "precisar algunes informacions errònies que han circulat a les xarxes socials en les darreres hores en relació al cessament de dos càrrecs, Tanya Barson, conservadora en cap i Pablo Martínez director de programes, de l’etapa de l’exdirector del MACBA, Ferran Barenblit". Després d'agrair "la professionalitat, la dedicació i la feina que han dut a terme en els darrers cinc anys", lamenten que l'acomiadament se'ls comuniqués per un burofax i ho justifiquen perquè no es van poder reunir amb ells.

Del canvi organitzatiu, des del museu expliquen que treballen en el nou organigrama des d'octubre del 2020 "amb totes les administracions que formen part del Consorci del museu (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya, Ministerio de Cultura i Fundació MACBA) i amb equips del museu". El resultat, diu també el comunicat, és "un nou organigrama en el que es potencia una Direcció de Conservació i Recerca (inclou departaments de Programes, Exposicions, Col·lecció, Publicacions, Centre de Documentació) i es crea una nova Direcció d’Educació i Mediació (inclou departaments d’Educació, Mediació, Responsabilitat Social i Accessibilitat, i Gestió de Públics)". Aquestes dues àrees depenen del director i per això creuen que "en cap cas la Gerència acumula més poder, si no tot el contrari". El canvi, conclou l'escrit, obeeix "a un mandat dels òrgans de govern de la institució de revisar l'organigrama per adaptar l'organització a l'escenari post-Covid i iniciar així una nova etapa de nova direcció, nous continguts i, sobretot, un museu més proper a la ciutadania".

La nova directora del museu, Elvira Dyangani, serà presentada als mitjans de comunicació aquest dijous. Està previst que a l'acte hi assisteixin Josep Maria Carreté i l'anterior director del museu, Ferran Barenblit, que va deixar la direcció del centre fa un mes després que li renovessin el contracte per un any en lloc de cinc.

stats