Cultura 13/10/2016

Maite Carranza i Anna Manso guanyen els premis Cruïlla 2016

'La pel·lícula de la vida' i 'Allò de l'avi' són obres crítiques amb una realitat marcada per la crisi

Ara
2 min

BarcelonaMaite Carranza ha guanyat la 32a edició del premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor i Anna Manso s'ha endut la 26a edició del premi de literatura juvenil Gran Angular. Els dos guardons, que entrega l'Editorial Cruïlla, han recaigut en llibres que volen reflectir la realitat del moment i sensibilitzar el públic més jove.

Maite Carranza, amb 'La pel·lícula de la vida', vol posar de manifest la tragèdia de la pobresa infantil a través de la història de dos germans que veuen com la seva vida canvia radicalment arran de la crisi. L'autora critica la precarietat a què molts professionals de la cultura s'han vist abocats en els últims anys i la representa amb el personatge de la mare de l'Olívia i el Tim, els dos germans protagonistes de l'obra, que passa de ser una actriu famosa de telenovel·les a fer papers mal pagats en anuncis de detergents. "La cultura d’aquest nostre país ha estat la gran damnificada de la crisi i molts treballadors i treballadores de la cultura que podien 'sobreviure' amb feines 'freelance' s’han vist abocats a la pobresa i a la precarietat. Guionistes, actors, realitzadors, escriptors, músics, fotògrafs i fins i tot periodistes, que no disposen de feines alternatives, viuen -en un alt percentatge- per sota del llindar de la pobresa. Una pobresa vergonyant i poc assumida", afirma l'autora.

Anna Manso, que ja va guanyar el premi Gran Angular el 2008, parla "d’una corrupció econòmica i política a nivell local, però d’un impacte moral similar a la caiguda de Lehman Brothers. Aquells en qui confiàvem ens van demostrar que no es mereixien la nostra confiança. I que hi havia certes pràctiques generalitzades de les quals, tot i intuir-lo, desconeixíem l'abast depredador". A l'obra 'Allò de l'avi', l'escriptora i col·laboradora de l'ARA se centra a plasmar la hipocresia de la societat a través d'un adolescent de 16 anys que viu la caiguda del mite del seu avi i perd la confiança en tot el que l'envolta.

Cruïlla va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de posar al servei dels més petits una literatura catalana de qualitat i de donar a conèixer els autors catalans. El Vaixell de Vapor s'ha consolidat com una col·lecció catalana de referència per al públic infantil, i Gran Angular és una col·lecció de literatura destinada als joves de més de 12 anys.

stats